Blaženi Ivan Merz obranio župnu crkvu u Stenjevcu

Župna crkva Uznesenja Marijina u Stenjevcu na poseban je i jedinstven način povezana s blaženim Ivanom Merzom. Na današnji je dan prije točno 90 godina, 21. studenoga 1926., blaženi Ivan zajedno s trideset mladića, članova Orlovske organizacije, od obeščašćenja i nasilja obranio ovu crkvu po cijenu vlastitog života i prolijevanja svoje krvi. U spomen toga događaja pored crkve je 2013. godine postavljen kip bl. Ivana Merza, poklon dobrotvora Joze Jurića.

Pisano svjedočanstvo o dramatičnom povjesnom događaju od 21. studenoga 1926. ostavio nam je tadašnji župnik, kanonik Josip Mokrović, neposredni svjedok tih zbivanja.  Veliki broj zagrebačkih samozvanih starokatolika odlučio je silom zaposjesti stenjevečku župnu crkvu te je prisvojiti za svoju uporabu. Kad se za to doznalo, mladi profesor iz Zagreba, Ivan Merz, organizirao je mladež iz katoličkih organizacija te su toga dana došli da obrane crkvu. Neki su mladići tom prigodom bili i fizički napadnuti. Dalje župnik J. Mokrović piše:

„Starokatolici su bili zbog svoga neuspjeha tako bijesni da su svom žestinom stali pogrđivati naše katolike raznim uvredama i pogrdama. Osobito predbacujući im Papu te su se prijetili i batinama, a po doktoru Merzu koji je neustrašivo uzviknuo: ‘Samo preko naših lješina doći ćete u ovu našu crkvu’ oni su svom mržnjom pljuvali. Mi svi videći njihov uzmak, a ujedno i poraz, u spontanom oduševljenju zapjevasmo pred župnom crkvom ‘Tebe Boga hvalimo’ i ‘Lijepa naša domovino’. Potom smo ušli u crkvu i održali nedjeljnu Svetu misu… Poslije ove službe Božje razgovarao sam s dr. Merzom kakvu zadovoljštinu da pružimo dragom Bogu, Presvetom Srcu Isusovu i Majci Božjoj za obeščašćenje i svetogrđe i za sve njihove pogrde i uvrede te za mir u župi? I on pun duboke i nježne vjere i štovanja spram Presvete Euharistije dao je najljepši prijedlog: da se sljedeće nedjelje odredi kroz čitavi dan klanjanje Isusu u izloženom Presvetom Oltarskom Sakramentu. Ja sam sa zahvalom prihvatio taj njegov krasan prijedlog. Dana 28. studenog 1926. došao je i dr. Merz u našu župnu crkvu i više je sati proboravio u sabranom i pobožnom klanjanju pred Presvetim.“ Nakon 10 dana bl. Ivan Merz ponovo je došao u istu župu i za blagdan Bezgrešnog začeća B.D. Marije, 8. prosinca 1926. održao je uspješno predavanje o Gospinim ukazanjima u Lurdu. Župnik svoje svjedočenje završava riječima: „Nakon toga počeli su se duhovi u župi Stenjevec sve više smirivsti. Iz ovih događaja vidi se velika ljubav bl. Ivana Merza prema Crkvi i Papi, njegov apostolski duh, osobito pak njegova požrtvovnost i spremnost i sam život svoj položiti za pravu Crkvu Kristovu.“

02m_20161120_103306

Zanimljivo je da se na dijelu teritorija tadašnje stenjevečke župe, danas nalazi župa posvećena upravo njenom branitelju, blaženom Ivanu Merzu. Uzoriti kardinal Josip Bozanić je čak i neznajući za ovaj događaj već vođen providnošću Božjom, 10. veljače 2011. godine potpisao dekret o osnivanju župe bl. Ivana Merza u zagrebačkom naselju Špansko.

Ovaj događaj, u kojemu je bl. Ivan Merz mogao postati i mučenik, potiče nas da bolje upoznamo njegov život i poruku koju nam Bog upućuje preko njega te da ga, poput mladih njegova vremena, nasljedujemo u apostolskim pothvatima.