APOSTOLAT

Isus je ovlastio i poslao dvanaestoricu svojih najbližih suradnika da navještaju Evanđelje. Zovemo ih apostolima, jer ta riječ i znači poslanik, vjernik, dakle Kristov poslanik. No, nije samo njima i jedino njima povjereno širenje Evanđelja i spašavanje ljudi, nego i mnogim drugima, apostolskim suradnicima i nasljednicima, štoviše zapravo svima vjernicima. Tako su već od prvih kršćanskih vremena širitelji vjere bili svi oduševljeni vjernici… Koliko je ta djelatnost u prvim počecima Crkve bila samonikla i plodonosna, jasno dokazuje samo Sveto pismo (DA 11, 19-21, 18, 26, Rim 6…) „Naše vrijeme ne zahtijeva manju revnost laika, današnje prilike iziskuju da njihov apostolat bude intenzivniji i prostraniji“ (II. Vat. Sabor, dekret o apostolatu laika).

Tom se dakle pozivu trebaju odazvati svi svjesni vjernici, a Križari se izravno uključuju u tu svetu zadaću Crkve, da svjetlo vjere šire, učvršćuju, podupiru, kako je to očito iz postavljenog cilja, da rade na duhovnoj obnovi hrvatskog naroda. Odaziv tome pozivu znak je prave kršćanske svijesti. Eto tu bitnu križarsku zadaću potvrđuje i lozinka s rječju „apostolat“.

Danas je premalo duhovnih zvanja, mnogo je indiferentizma u vjeri, velika je promidžba raznih sekta, duh vremena je protivan duhu Evanđelja, pa je stoga i apostolat vjernika tim potrebniji. Križari smatraju svojom dužnošću i svojom čašću da su pozvani na tu apostolsku djelatnost i živo žele što bolje izvršiti taj zadatak.

Izvor apostolata, apostolskih nakana i pothvata jest u srcu. Iz punine srca usta govore. Ljubav prema Bogu i prema bližnjemu navodi nas, upravo nas tjera na djela apostolata. Tamo gdje nema te ljubavi, nema ni pravog apostolata. Srce ozareno Euharistijom, spremno na žrtvu, nadahnuto ljubavlju može djelovati. Stoga je i te kako važan osobni duhovni život da bi se moglo apostolski djelovati na druge. „Temelj našeg apostolskog rada i uspjeha leži u nama samima, u našem odnosu k Isusu, koji u nama mora živjeti.” (Dr. I. Merz).

Mogućnosti apostolata su različite:
– apostolat želje
– apostolat primjera
– apostolat riječi
– ostale mogućnosti apostolskog rada

Svim dopuštenim sredstvima pozvani smo odvraćati ljude od grijeha, a navoditi na čestit kršćanski život. Velika je stvar spriječiti i jedan teški grijeh, jer iz jednog grijeha slijedili bi mnogi drugi. Isto tako dragocijeno je učiniti neko dobro djelo, jer iz njega će slijediti mnoga druga dobra djela. Jedno, naime, zlo dovodi drugo zlo, a jedno dobro donosi drugo dobro, i treće, i četvrto i stoto…