Održana Glavna godišnja skupština Križarske organizacije

Glavna godišnja skupština održana je u subotu 12. listopada 2024. u Župi bl. Ivana Merza u Zagrebu.

Susret je započeo euharistijskim slavljem koje je predvodio župni vikar Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije vlč. Ivan Vujević. U homiliji se osvrnuo na naviješteni evanđeoski ulomak (usp. Lk 11, 27-28) u kojemu žena poviče pred ljudima „Blažena utroba koja te nosila i prsi koje si sisao“. Poručio je križarima da to i njima bude ohrabrenje da uvijek, bez straha od drugih, svjedoče tko je Isus Krist i da su oni njegovi.

„Puno se puta, želeći svidjeti se drugima, priklonimo njihovim mišljenjima i stavovima, iako možda to nije nama svojstveno“, primijetio je te podsjetio na Isusov odgovor ženi: „Još blaženiji oni koji slušaju riječ Božju i čuvaju je!“ Pojasnio je da se to ne odnosi samo na Mariju koja je savršen primjer slušanja Božje riječi, nego i danas na nas koji slušamo riječ Božju i čuvamo je, odnosno vršimo.

Propovjednik je podsjetio da Marija nije blažena jer je nosila Isusa u svojoj utrobi, nego „jer povjerova“. „Mi nismo blaženi po tome što činimo, nego zato što smo povjerovali u Božju Riječ“, naglasio je.

Na kraju homilije podsjetio je prisutne križare da im Blažena Djevica Marija i bl. Ivan Merz budu uzor i primjer kako ugraditi riječ Božju u svoj život.

Nakon mise, uslijedila je Skupština u župnom pastoralnom centru.

Nakon pročitanih izvješća o protekloj godini, dosadašnje Središnje križarsko vodstvo (SKV) je oslobođeno svih službi te su izabrani novi članovi SKV-a. Za predsjednika je odabran Domagoj Jozić iz Požege, a za dopredsjednika Darijo Burjan iz Zagreba. Za službu tajnice ponovno je izabrana Ivana Bošković iz Požege, a službu blagajnika obavljat će Matej Bošković iz Požege.

Uslijedila je prilika za izricanje vlastitih stavova i prijedloga za predstojeću godinu, a susret je zaključen zajedničkim objedom i neformalnim druženjem.