Križ – zrcalo križarskog rada

Stigao nam je drugi broj obnovljenog križarskog časopisa Križ. Od srca se iskreno zahvaljujem svima koji su pridonijeli da Križ nastavi sa izlaženjem. To je u prvom redu uredništvo Križa, koje je za ovaj broj pojačano novim članovima, ali i svima koji su nakon prvog broja financijski potpomogli novi broj. Drugi broj najavila je glavna urednica Ana Komarić na Nacionalnom susretu Križara u Virovitici 19. rujna 2015. godine, a predstavljen je prigodom Dana Marice Stanković, 8. listopada 2015. godine, u Zagrebu.

U najavi ovoga broja glavna urednica Ana Komarić predstavila je širok spektar tema koje Križ pokriva te je dala općenitu ocjenu časopisa. U odnosu na prošlogodišnji broj, više prostora posvećeno je člancima koji donose više od samih informacije o Križarskoj organizaciji. „Možemo reći da smo imali malo slobodnije okvire i orijentaciju na drugačije teme. Ako je prethodni broj odgovorio na pitanje: ‘Tko su križari?’, ovaj broj odgovorio je na pitanje: ‘Kako križari žive svoju karizmu i vrše svoj Apostolat?’ To smo pokazali na nekoliko različitih razina: spominjući se uzora koje nasljedujemo (Marica Stanković, Ivan Merz, Antun Mahnić, mons. Marijan Radanović), konkretnim životnim primjerima (događaji i aktivnosti koje organiziramo i na kojima sudjelujemo), iskazivanjem privrženosti Svetom Ocu te izravnim svjedočanstvima samih križara“, poručila je glavna urednica te nastavila: „Ako se vratimo na ono što smo si u početku zacrtali – komunikacija je ostvarena, članci su raznovrsni, ima mnogo autora, a s druge strane svatko može pronaći nešto za sebe. U tom smislu ovaj broj je poticajan. Ne samo kvalitetnim tekstovima i riječima, već i konkretnim djelima. Križ je mjesto kreativnosti, u svakom smislu, jer je mnogo truda i vremena uloženo u pisanje članaka. Ono što bih voljela za sljedeći broj je još više originalnosti i kreativnosti jer sigurno ima križara kojima su darovani takvi prekrasni talenti te ih žele podijeliti s drugima.“

Kriz2015_IMG02c800

„Kvaliteta je nešto na čemu se nikada ne prestaje raditi. Bilo je mnogo članaka, neki su bili spretnije izraženi, neki malo manje spretno, ali u svim člancima ostvaren je maksimum kvalitete, kako sadržajno, tako i jezično. Mnogo je originalnih, cjelovitih i skladnih članaka te mnogo autora koji su ugodno iznenadili. Edukativan i informativan – i ovaj kriterij je također zadovoljen velikim brojem članaka, a kronološkim pregledom križarskih događanja pokazujemo prije svega tko su križari i kako živimo svoju lozinku.

Križ je zrcalo našega rada! Pokazuje i vrline i mane. Potrebno je više suradnje koja je mogla biti bolje ostvarena, a na to se veže i potreba za ažurnijim djelovanjem i poštivanjem rokova. Međutim, to je sve dio procesa učenja i rasta. Važno je ne odustati i ne posustati, i uvijek raditi na sebi, na Križu“, zaključila je Ana Komarić.

Kriz2015_IMG03-800

Namjera je da križarski časopis stigne do svakog križara, a sadržaj ovog broja se u još većoj mjeri može iskoristiti za organizaciju križarskih susreta. Nadamo se da će i ovaj broj Križa dospjeti u ruke svećenika kako bi pomoću njega mogli upoznati prednosti rada s mladima kroz Križarsku organizaciju.

Gdje se može nabaviti Križ? – U župama gdje djeluju križari ili na Kaptolu 27a u Zagrebu. Moguće je izraziti interes putem e-pošte info@krizari.hr te tako naručiti više primjeraka časopisa. Sve koji vjeruju da mogu pomoći kvalitetnijem razvoju križarskog časopisa pozivamo da se pridruže u njegovu osmišljavanju i izradi. Želja križara je da se u časopis Križ uključi što više križara i da ga se prihvati kao časopis mladih koji se u njemu mogu prepoznati i osjetiti uključeni u njega.

BOG ŽIVI!