Mlada misa vlč. Karla Topalovića

Naš brat križar i nedavno zaređeni svećenik Požeške biskupije, vlč. Karlo Topalović proslavio je u nedjelju 3. srpnja 2022. svoju mladu misu pod geslom „Gospodin moj i Bog moj“ (Iv 20,28).

Za tu svečanost neposredno smo se pripremali trodnevnicom, tijekom koje su propovijedali vlč. Krunoslav Siroglavić, fra Darko Sudarić i preč. Josip Krpeljević. Bio je to samo vrhunac pripreme jer je Karlova priprema započela još prije šest godina kada je stupio u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu i kasnije u Međunarodni kolegij Sedes Sapientiae u Rimu, gdje se pripremao za primanje sakramenta svetoga reda i za svećenički život koji je započeo 26. lipnja.

Slavlje je u nedjelju započelo kod obiteljskog doma mladomisnika. Karlov brat Matej održao je pozdravni govor, nakon kojega je sestrična Ena izvela recitaciju za svoga bratića svećenika. Roditelji Marcela i Mario podijelili su svoj roditeljski blagoslov mladomisniku te smo se svi zajedno u procesiji uputili prema župnoj crkvi, gdje je Karlo proslavio svoju mladu misu.

Ljepoti slavlja pridonio je veliki broj župljana, križara i drugih vjernika, mladi u narodnim nošnjama, veliki zbor i zbor mladih, bogoslovi, brojni ministranti te desetak svećenika, među kojima i propovjednik don Julio Guijarro Garcia.

Karlova obitelj na poseban je način sudjelovala u euharistijskom slavlju čitanjem i pjevanjem psalma te su tako još jednom iskazali potporu i ponos na svoga sina i brata, koji je odlučio čitav život posvetiti Bogu. Na koncu mise Karlo je izrekao svoju zahvalu Bogu, obitelji, svećenicima i svima koji su utkali dio sebe u njegov put prema svećeništvu, a svi smo s istim osjećajem zahvale zapjevali himan Tebe Boga hvalimo. Nakon euharistijskog slavlja vlč. Karlo podijelio je svoj mladomisnički blagoslov.

Svojim zalaganjem oko pripreme slavlja te molitvom, još smo jednom pokazali koliko nam je stalo do naših svećenika. Svjesni da nam trebaju radnici na njivi Gospodnjoj, molimo za našega Karla, za njegovu subraću mladomisnike, ali i sve druge svećenike da donose Boga ljudima i ljude približavaju Bogu kako bi svi vidjeli da – Bog živi!

Josip Konjarik