Nacionalni susret križara i 25. obljetnica osnutka križarskog društva u Požegi

Rujan za sve nas označava povratak u rutinu i obaveze, buđenje iz uspavanosti nakon ljetnih odmora pa to tako biva i u Križarskoj organizaciji. Posebno buđenje iz duhovne uspavanosti potrebno nam je ovog ljeta kada nismo imali događanja kao inače, a divnu priliku za to nam, nakon blagdana Uzvišenja Svetog Križa 14. rujna kojeg obilježavamo kao Križarskog dana, daje i Nacionalni susret križara, tradicionalno okupljanje križarskih društava. Domaćin susret bilo je požeško društvo bl. Alojzija Stepinca koje je ovom susretu dalo dodatnu važnost objedinivši s njim 25. obljetnicu ponovnog pokretanja križarskog djelovanja u Požegi.

Susret je započeo u subotu 18. rujna ispred crkve sv. Leopolda Mandića uz kratko duženje, animacije i igre koje su probudile radost i zajedništvo. Duhovnu sabranost domaćini su potaknuli molitvom Križnog puta s kojim su nagovijestili kako će upravo križ biti temelj ovog susreta. Odmah iza toga počela je svečana sveta misa koju je predvodio požeški biskup mons. Antun Škvorčević koji je, kako je i sam rekao, došao posvjedočiti radost mladim križarima u Župi sv. Leopolda što nastoje sebe pronalaziti u Bogu i s njime se izgrađivati, te im čestitati 25. obljetnicu postojanja.

Duhovni dio prvog dana susreta zaključen je na najljepši način, euharistijskim klanjanjem. Ponovno smo stavili Isusa u centar crkve i naših srca. Nakon večere uslijedilo je druženje kojem se virtualno pridružio i vlč. Dario Paviša koji nam je poslao video u kojem prenosi poruke podrške i ohrabrenja. Uslijedio je kviz u kojem su svi imali priliku pokazati što znaju te naučiti nešto novo o sv. Pismu, crkvenim redovima te bl. Alojziju Stepincu.

Drugi dan počeo je prisjećanjem i odavanjem počasti onima koji su bili vrijedan dio ovog društva, a danas su mu vrijedni zagovornici na nebu. Prvo smo posjetili posljednje počivalište brata Luke Dokoze zapjevavši mu himnu ,,Zastave gore“, a nakon toga posjetili smo i grob vlč. Vjekoslava Marića, dugogodišnjeg župnika i duhovnika požeškog društva koji je bio jedan od glavnih zagovaratelj da se ponovno pokrete društvo u Požegi i cijelu svoju službu na toj župi poticao je njihov rad.

Odmah potom uslijedila je svečana sveta misa koju je predvodio vlč. Jozo Jurić koji nije krio svoj ponos i radost kako zbog društva u svojoj župi koje je već toliko godina postojano tako i zbog ostalih društava i mladih iz ostalih požeških župa koji su se pridružili ovoj proslavi. Zajedništvo svih preneseno je na svečani ručak gdje smo ponovno pokazali da iako nas pojedinačno možda nema puno, spremni smo podržati jedni druge i prije svega zajedno smo veliki kada treba slaviti Krista.

Cijeli susret protekao je u znaku poruke vlč. Paviše koji nam je poručio da je križ za hrabre, prihvaća se našom voljom i onda kad nemamo vremena i nemamo izbora. Neka nas ta misao prati i dalje kako u našim privatnim životima i teškoćama tako i u svim izazovima koje imamo kao društva ili zajednica.

Bog živi!

Martina Margić

Više fotografija može se vidjeti na sljedećoj poveznici:

https://www.facebook.com/pg/krizarskaorganizacija/photos/?ref=page_internal&tab=album&album_id=2588939514585312