Dan Marice Stanković 2018. – „Svakome je Bog namijenio njegov način, korak, brzinu“

U ponedjeljak 8.10. obilježili smo spomendan na jedan od najvažnijih križarskih uzora, na službenicu Božju Maricu Stanković. Po običaju iz zadnjih godina, okupljanje je započelo u kući Suradnica Krista Kralja na Ksaveru koje je, kao što znamo, upravo sestra Marica osnovala i vodila. Radosno dočekani od strane suradnica, okrijepili smo se i poslušali riječi dobrodošlice voditeljice ustanove, Blanke Pavlović.

Nakon okrijepe, imali smo jedinstvenu priliku posjetiti Merčev muzej koji se nalazi u kući Suradnica i u kojem su sačuvani neki od njegovih osobnih predmeta kao što su pisaća mašina, naočale, kravate, košulje, rukopisi, posjetnice, fotografije iz mladosti i ostalo.

Nakon posjeta Merčevu muzeju, križarica Ivana Bošković i križar Antun Štivičić održali su kratku radionicu u kojoj smo se osvrnuli na Maričine misli te imali priliku sami iznijeti svoja razmišljanja o njezinim riječima. Na taj su se način svi imali prigodu uključiti. Kroz rečenicu „Svakome je Bog namijenio njegov način, korak, brzinu; nešto specifično, individualno, što je samo njegovo“ podsjetila sam se da iako smo svi Djeca Božja, za svako svoje dijete Gospodin je odabrao njegov jedinstveni put kojim će koračati kroz život.

Okrijepljeni podsjećanjem na Maričine misli vodilje, uputili smo se na Mirogoj. Na grobu kojem počiva prvi križarski predsjednik, dr. Ivan Protulipac i Merčevi roditelji, a u kojem je nekada počivao i blaženi Ivan, tradicionalno zapjevasmo križarsku himnu Zastave gore. Na grobu sestre Marice smo također zapjevali pjesmu Ti, Kriste, kralj si vjekova. Pri pohodu grobova uz paljenje svijeće i polaganje cvijeća prigodnu riječ uputio je predsjednik Darijo Burjan.

Budući da je 8. listopada i državni praznik, Dan Neovisnosti, zaustavili smo se i kod počivališta prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, pomolivši se i zapalivši svijeću.

Najsvečaniji dio dana bila je naravno sveta misa održana u zagrebačkoj katedrali, koju je predvodio postulator Marice Stanković, pater Vinko Mamić, uz koncelebraciju još nekoliko svećenika koji su toga dana sa svojim župljanima hodočastili Marici u čast. Na misi je propovijedao prvi Maričin postulator, mr. Milan Pušec, a molitvu vjernika čitali su križari. Ovaj divan dan zaključili smo neformalnim druženjem križara.

Na sljedećoj poveznici možete pronaći više fotografija s proslave Dana Marice Stanković.

Bog živi!

Petra Skukan