Holywin u karlovačkom Svetištu – „Muško i žensko stvori ih“

Mladi karlovački katolici, među kojima su brojni križari, i četvrtu godinu za redom oduševili su svoje sugrađane predstavom „Muško i žensko stvori ih“ održanoj u pastoralnom centru Nacionalnog svetišta svetog Josipa 31. listopada 2017. povodom Holywina koji se održava dan uoči svetkovine Svih Svetih.

U potpuno ispunjenoj dvorani na domišljat i duhovit način prikazali su muške i ženske osobine i razlike kroz likove poznatih Biblijskih parova poput Jakova i Rahele, Boaza i Rute, kralja Davida i Bat-Šebe, Zaharije i Elizabete, Judite i Holoferna, te Josipa i Marije.

Na taj način pokazali su bogatstvo koje se krije u različitostima između muškarca i žene, ali i onu jedinstvenost obitelji povezane s Bogom što se najbolje vidjelo na primjeru Svete obitelji. Između činova zbor mladih predvođen vjeroučiteljem Matijom Milošićem pridonio je pjesmom duhovnoj i slavljeničkoj atmosferi.

Posebno treba istaknuti da su mladi, uz organizaciju i koordinaciju studentice Lorene Kasunić, sami izradili scenografiju, uvježbali plesne korake i snimili filmske isječke uz vrlo malo novčanih sredstava, ali su uloživši mnogo slobodnog vremena i velikom požrtvovnošću uspjeli izmamiti osmijeh i prenijeti poruku svima prisutnima koji su to često nagradili aplauzom.

Prije predstave u sklopu Holywina slavljena je sveta misa u Nacionalnom svetištu, a predvodio ju je preč. Anđelko Katanec, povjerenik za Pastoral migranata i turista Zagrebačke nadbiskupije i negdašnji kapelan u Svetištu. Koncelebrirali su vlč. Dragutin Goričanec, povjerenik za Pastoral osoba s posebnim potrebama i vlč. Vlado Mikšić, supsidiar u Svetištu, a liturgijsko slavlje pjesmom je obogatio zbor mladih „Hilarus“ iz Župe Bezgrešnog začeća BDM iz Zagreba.

U prigodnoj propovijedi preč. Anđelko Katanec istaknuo je kako u katoličkom kalendaru ima malo bračnih parova koji su uzdignuti na čast svetosti što ne znači da ne postoje svete obitelji, odnosno možda postoje i u našem susjedstvu ili među našim prijateljima.

Nadalje, preč. Katanec istaknuo je da je za vjernike obitelj otajstvo koje odražava Božju ljubav i da je upravo u obitelji Bog odlučio postati čovjekom. „Svaki brak, svaka obitelj, svaki dom mjesto je u kojemu se može utjeloviti Božja ljubav. U svemu ovome nalazimo naš osobni poziv na svetost u obitelji, sa svojim mužem ili ženom, sa svojim roditeljima ili djecom, sa svima s kojima dijelimo isti stol i zajednički život.“ –kazao je propovjednik i naglasio kako smo svi pozvani slijediti primjer svetaca i koračati njihovim stazama.

Proslavi Holywina kasnije se pridružio i mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta, i na kraju predstave zahvalio mladima na trudu i odličnoj predstavi. Mons. Sente nije mogao prisustvovati karlovačkom Holywinu od početka jer je slavio svetu misu u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu na Šalati također povodom Holywina koji je, obzirom na aktualnu Godinu svetog Josipa, održan u znaku zaštitnika Hrvatske, pa je bilo prigodno da rektor Josipovog svetišta sudjeluje u takvom događaju.

Matija Barberić
(izvor: http://www.svetijosip.com)