Jerihonsko bdijenje od 6. do 13. prosinca 2015.

U kapelici Corpus Domini na zagrebačkoj Trešnjevci od 6. do 13. prosinca, od Druge nedjelje do Treće nedjelje Došašća, održava se danonoćno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom pod nazivom „Jerihonsko bdijenje“. Sedam dana i noći u molitvi i klanjanju pred Gospodinom prikazuju se potrebe naše Crkve, naše domovine i cijeloga svijeta. Osim u Zagrebu, ove godine bdijenje će se održati i u Rijeci, Splitu i Osijeku.

Tema bdijenja vezana je uz otvorenje Godine Milosrđa koja je započela na Bezgrješnu 8. prosinca, a koja poziva: Otvorite srce onima koji žive na rubu života. Crkva je pozvana liječiti rane nastale nesigurnošću i patnjom. Ublažiti ih uljem utjehe, previjati ih milosrđem, ozdravljati ih solidarnošću i dužnom pažnjom. Zimske kvatre u svojoj osnovi su zahvala Bogu za primljena dobra, za plodove zemlje, rada i duha, zahvala za Domovinu i molitva za mir i solidarnost u njoj i u cijelome svijetu. Molitva za Caritas: da imamo ljubavi za one koji su siromašniji od nas, da smo zahvalni onima koji čine dobro. Molitva za daljnji razvoj svehrvatske molitvene mreže u skladu s Božjom voljom.

01_Jerihonsko_bdijenje2015a

Rado smo se odazvali ovome bdijenju te smo kao i prošle godine odabrali termin u kojem smo pred Gospodina donijeli sve naše potrebe, misli i zahvalnost. Na dan otvaranja Godine milosrđa, 8. prosinca, od 18 sati pa do ponoći bdijenje smo predvodili mi – Križari. Podijeljeni u tri skupine svi smo doprinijeli da vrijeme koje u bdijenju provodimo pred Gospodinom bude ispunjeno molitvom, pjesmom, razmišljanjem i tišinom. U tom vremenu molili smo za našu Križarsku organizaciju, sve mlade i našu domovinu. Kroz razne tekstove i meditacije promišljali smo što još možemo učiniti za vlastitu izgradnju, a pogotovo u ovom vremenu Došašća koje sve nas vjernike potiče na pripremu za Isusov dolazak. Molili smo i krunicu Božjega milosrđa te se u njoj sjetili svih onih koji pate, koji su usamljeni, bolesni i u raznim teškoćama života. U tišini svi smo mogli izreći svoje molitve, misli i ono što nam je na srcu. I ovog smo se puta iznova uvjerili koliko je lijepo vrijeme provesti u zajedništvu s Gospodinom, ali i u zajedništvu jedni s drugima u molitvi jer kako nam Gospodin poručuje: „Gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima!“ (Mt 18, 20).

Svi vi koji ste u Zagrebu u ovom periodu imate priliku provesti dio svoga vremena s Gospodinom koji sve nas nestrpljivo očekuje u Presvetom Oltarskom Sakramentu. To može biti način na koji u ovom Došašću pripravljamo put Gospodinu, a mi smo se uvjerili da vrijeme provedeno u bdijenju obogaćuje i čini sretnijim svakoga tko se odvaži doći pokloniti Gospodinu!

Bog živi!

Ivana Bošković
tajnica Križarske organizacije