Proslava Papina dana – peta godina pontifikata pape Franje

Križarska organizacija organizirala je tradicionalnu svečanu proslavu Papina dana u utorak, 13. ožujka 2018. godine.  Misnim  slavljem u katedrali Zagrebačke nadbiskupije koje je predslavio msgr. Juraj Jezerinac, vojni biskup u miru, započela je proslava Papina dana koja je nastavljena akademijom u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta.

Ljubav prema Crkvi, domovini i papi ideali su koje bi križari trebali slijediti. Iz zahvalnosti i poštovanju prema Svetom Ocu križari svake godine odlučuju približiti lik pape široj javnosti, ali i osvijesti važnost rimskog svjetionika u svojoj zajednici. Još od 20-ih godina prošlog stoljeća organiziraju proslave Papina dana. Duhovni utemeljitelj, bl. Ivan Merz, usadio je ljubav prema papi u Križarsku organizaciju, a ona nastavlja tu ljubav širiti proslavama u čast Petrovom nasljedniku.

Na proslavama Papinog dana u centru promišljanja uvijek je aktualni papa. Ove godine razgovaralo se i pomišljalo o liku pape Franje, koji obilježava petu godišnjicu od kako je postao papa i svojom karizmom oduševio cijeli svijet. Na rad i djelovanje pape osvrnuli su se predavači na ovogodišnjoj akademiji, msgr. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa i vlč. Odilon Singbo, sveučilišni kapelan. Osim njih, na akademiju su se odazvali i Msgr. Juraj Jezerinac, vojni biskup u miru, msgr. Janusz Stanislaw Błachowiak, tajnik Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj, preč. Marko Kovač, delegat zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića te biskupski vikar za pastoral i povjerenik za vjernike laike, prof.dr.sc. Josip Šimunović, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, vlč. Stjepan Škvorc, duhovnik Križarske organizacije kao i bogoslovi, redovnice te ostali vjernici.

Program je započeo kratkim video uratkom u kojem se prikazuje djelovanje pape Franje u protekloj godini njegova pontifikata. Nakon uvoda uslijedila je molitva na nakane pape Franje te pozdravna riječ Darija Burjana, predsjednika Križarske organizacije te predavanja o Papi Franji.

Msgr. Sente u svom predavanju „Sveti Josip zaštitnik Hrvatske“ povezao je papu Franju sa zaštitnikom Svete obitelji. Naime, papa Fanjo veliki je štovatelj sv. Josipa te mu se preporuča u teškim trenutcima, a i odrastao je u župi koja je bila posvećena ovom velikom zagovorniku. Rektor Nacionalnog svetišta osvrnuo se i na važnost i ulogu svetog Josipa u Hrvatskome narodu te povijesni kontekst u kojem je bio izabran za zaštitnika Hrvatske.

Uslijedio je prikaz video uratka „Mali Franjo“ koji su pripremili križari iz Karlovca – Dubovca. Kroz 7 činova na zanimljiv i duhovit način prikazani su događaji iz mladosti Jorge Maria Bergoglia koji su utjecali na njegov svećenički poziv, a kasnije i na put prema Svetoj stolici.

Vlč. Singbo govorio je o aktualnoj temi tehnološkog napretka i opasnostima koje proizlaze iz njega. U predavanju „Papa Franjo o izazovima suvremenih tehnologija“ osvrnu se na podatke koji ukazuju na to kako ljudi sve više vremena provode pred tri ekrana; računala, mobitela i televizora te kolika je opasnost, osobito za mlade ljude, zbog takvog načina života. Spomenuo je kako to osobito šteti duhovnom zdravlju te preporučio da se manje vremena provodi s tehnologijom.

Zbor mladih župe uznesenja BDM u Stenjevcu „Totus Tus“ pod ravnanjem Dalije Mock pjesmom je uzveličao proslavu Papina dana. Križari su uputili i brzojavnu čestitku Papi Franji te uručili čestitku mons. Januszu Stanislawu Błachowiaku, tajniku Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj koji je potaknuo sve prisutne da svakodnevno mole za papu.

Ljubav prema Svetom Ocu lijepa je odlika križarstva. Međutim, oni tu ljubav ne želi se zadržati za sebe već organizacijom ovakvih događaja sve vjernike potaknuti na širenje ljubavi, poštovanja i zahvalnosti prema papi koje mu suvremeno društvo želi oduzeti.

Bog živi!

Marija Vuković
referent za tisak Križarske organizacije