Proslava Papina dana i ove je godine oduševila vjernike

Papin dan svake godine sve više odjekuje i dobiva na važnosti, a u tome pomaže Križarska organizacija, koja svojom ustrajnošću i marljivim radom svake godine organizira proslavu ovog jedinstvenog dana.

Svečanost u čast pape Franje, kao i svake godine već se tradicionalno obilježava 13. ožujka. Kao i prethodnih godina, Papin dan započeo je misnim slavljem u zagrebačkoj katedrali u 18 sati, koju je ove godine predvodio duhovnik Križarske organizacije, rektor katedrale mons. Josip Kuhtić. U svojoj propovijedi pohvalio je mlade križare za njihovo pastoralno zalaganje, te naglasio kako svaki papa u svom služenju Gospodinu i Crkvi ostavlja tragove svoje osobnosti, zbog kojih je i izabran za Petrova nasljednika. „Sadašnjeg papu mogli bismo nazvati ‘čovjekom čežnje za milosrđem’. U njegovim riječima često se nalaze izričaji i želje, a među tim željama je svakako i Crkva milosrđa, duh milosrđa. U njemu vidi ne samo Crkvu, nego i život svijeta, društva i svakog čovjeka“, istaknuo je rektor.

Program se nastavio u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, dvorani „Vijenac“. Uz križare, na akademiji su prisustvovali tajnik Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj mons. Janusz Stanislaw Błachowiak, izaslanik zagrebačkog nadbiskupa preč. Marko Kovač, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta dr. Josip Šimunović, duhovnik Križarske organizacije i rektor katedrale mons. Josip Kuhtić, te predavači provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove dr. o. Dalibor Renić i voditeljica Ureda HBK za mlade Ivana Čogelja.

Uvodnu riječ dobrodošlice i ohrabrenja uputio je predsjednik Križarske organizacije, Darijo Burjan. Istaknuo je kako je proslava Papina dana započela 20-tih godina prošlog stoljeća, kada je križarski duhovni utemeljitelj blaženi Ivan Merz, mladima usadio ljubav i vjernost prema papi. „Želja nam je ne toliko govoriti o Papi, već osluškivati njegove poruke i smjernice, jer je Papa naš svjetionik, naš putokaz“, istaknuo je g. Burjan.

Prvo predavanje održao je dr. o. Dalibor Renić na temu „Razlučivanje duhova u nauku pape Franje“. O. Renić je naglasio kako je papa Franjo više puta izrazio želju da želi „Crkvu koja razlučuje“. Također, naglasio je kako papa Franjo govori o moralnom razlučivanju, nekad o pastoralnom, a nekad i o evanđeoskom ili duhovnom. Zanimljivo je kako se pojam razlučivanja kod Pape potpuno oslanja na nauk sv. Ignacija Loyolskog i njegovih duhovnih vježbi. Ova činjenica nije nimalo neobična, jer je naš Papa, Jorge Mario Bergoglio isusovac. U svom predavanju dr. o. Renić, rekao je, kako je Papa među rijetkima koji potiče na razlučivanje, a ono je ozbiljna i krucijalna stvar. To je vještina i dar, a izgrađuje se jednom od najljepših vrlina-strpljivošću. Nakon predavanja o. Renića, prikazan je kratki film o papi Franji, kojeg su izradili prošle godine učenici osnovne škole Lotrščak.

Zašto je Papa toliko blizak mladima? Zašto mladi s oduševljenjem slušaju njegove propovijedi? Kakav i koliki utjecaj Papa ima na današnje mlade? Na sva ta pitanja odgovorila je Ivana Čogelja u svojem predavanju „Utjecaj pape Franje na mlade“. Istaknula je jednostvanost i skromnost osvajaju mlade. Upravo je to ono što mladi vole, bez formalizma, teških, kompliciranih riječi. Papa Franjo potiče mlade na akciju, na traženje odgovora, na hrabro življenje vjere. Gđa. Čogelja je istaknula kako mladi vole Papu, jer on dokazuje svojim djelima da mu je stalo do običnog, malenog čovjeka.

Na kraju predavanja Križari su uputili čestitku papi Franji, koja je pročitana na Akademiji i predana mons. Januszu Stanislawu Błachowiaku, tajniku Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj.

Akademiju u čast Papinog dana uveličao je svojom pjesmom i radosti, zbor mladih „Davidias“  iz župe Duha Svetoga na Jarunu pod ravnanjem Ivana Sušca.

Papin dan donosi poruke ljubavi i vjernosti prema Svetome Ocu, koje one se nesebično dijele vjernicima u čitavoj zemlji. Prema tome, možemo sa sigurnošću reći kako Križarska organizacija, iako je malena, pridonosi velikom djelu Ljubavi.

Bog živi!

Marta Marinović