Preminuće oca karmelićanina Đure Filipovića, jednog od pomoćnih duhovnika Križarske organizacije

Svidjelo se Gospodinu, kojemu sve živi, pozvati k sebi slugu svoga o. Đuru Filipovića, karmelićanina, u 81. godini života, 61. godini redovništva i 55. godini svećeništva. Pozivamo sve križare i ljude dobre volje na molitvu zahvale za dar života oca Đure Filipovića, dugogodišnjeg pomoćnog duhovnika Križarske organizacije. Iskreno vjerujemo da će ga Gospodin u pobjedi primiti u svoj zagrljaj. Sve koji su u mogućnosti potičemo da se u ponedjeljak 8.8.2022. u 13 sati odazovu na svetu misu zadušnicu i ispraćaj oca Đure u Remetama.

U nastavku u cijelosti prenosimo Facebook objavu prof. Jure Zečevića:

Dragi prijatelji, iz osmrtnice u ovoj objavi možete zaključiti da je završio još jedan svećeničko-redovnički život: u nedjelju, dana 31. srpnja 2022., u 23 sata i 29 minuta, preminuo je o. Đuro Filipović (Juraj od Gospe Karmelske), član naše Hrvatske karmelske provincije sv. oca Josipa i naše remetske zajednice, u 81. godini života, 61. godini redovništva i 55. godini svećeništva.

Za one koji su možda u mogućnosti sudjelovati na sprovodu i Svetoj misi zadušnici odmah ću najaviti: termin sprovoda je ponedjeljak 8. srpnja 2022. Sveta misa zadušnica u Remetama počinje u 13,30 sati, a nakon nje je sprovod do grobnice karmelićana na obližnjem remetskom groblju (Molitva uz odar pokojnika počinje u 13 sati u „Šatoru sastanka“ kraj remetske crkve.).

Đuro Filipović rođen je i istoga dana kršten u Oštroj Luci (Bok) 1. listopada 1941. On je u Remetama prisutan još od 11. rujna 1959., dakle već od prvoga dana dolaska karmelićana u Remete, tada još u svojstvu kandidata, da bi Karmelskom redu formalno pristupio redovničkim oblačenjem 14. kolovoza 1960. Prve redovničke zavjete položio je 15. kolovoza 1961., a svečane 15. kolovoza 1964. Za đakona ga je zaredio pok. kardinal Franjo Šeper 26. ožujka 1966., a za svećenika pok. biskup Josip Lah 29. lipnja 1967.

Tijekom svoga redovničkog i svećeničkog života bio je konventualan i djelovao ponajviše u našim zagrebačkim Remetama, izuzevši kraće vrijeme kada je bio kapelan u Valpovu i, nešto kasnije, suradnik u pastoralu župe sv. Mihovila Arkanđela u Splitu (Kamen-Šine). U Remetama je trajno, redovito i savjesno surađivao u pastoralu župe, slavio Svete Mise i propovijedao, ispovijedao vjernike, posjećivao bolesnike u župi i dijelio im svete sakramente, a određeno vrijeme bio je i prior karmelićanskog samostana u Remetama. Uz to bio je i ispovjednik i duhovnik redovnica raznih Družbi te duhovni pratitelj molitvenih zajednica („Marijina legija“, „Vjenčić“, „Križari“ itd.).

Godine 2011. doživio je težak moždani udar i postao nepokretan. Po preporuci liječnika, radi bolje i stručnije zdravstvene njege, zadnjih godina bio je smješten u „Stepinčev dom“ u Cugovcu.

Odlazak o. Đure iz vremenito-prostorne stvarnosti i sahrana njegovih tjelesnih ostataka podsjetnik je i svima nama da ćemo i mi svi, ama baš svi, jednako tako završiti svoje zemaljske živote i poziv je svima nama da svoje zemne dane živimo kvalitetno i odgovorno, kako bismo kada oni uminu, uzdajući se u Božju milost i milosrđe, uzmogli vedri i puni nade izložiti sebe i svoj vremeniti život vrednovanju svoga Stvoritelja, Gospodara svih vjekova i svih stvorova. Svaka smrt i svaki sprovod poziv je svima nama da živimo odgovornim bogoljubnim i čovjekoljubnim životom, na način Isusa iz Nazareta koji jamči: „Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će.“ (Iv 11, 25)

Dragi prijatelji, vjerujem da su mnogi od Vas i osobno poznavali oca Đuru i da je još više onih koji ga nisu poznavali ali koji svakom bratu čovjeku žele vremenito i vječno spasenje, pa tako i našem ocu Đuri. Zato pozivam i Vas i sebe da se svi makar jednom spontanom rečenicom ili jednim „Slava Ocu“ pomolimo za njega. Vjerujem da ćemo i svi mi u ocu Đuri, koji se već za vrijeme ovog života trudio pomagati svojim bližnjima na mnoge načine, imati solidarnog i revnog sumolitelja i zagovornika u nebu.

„Pokoj vječni daruj mu, Gospodine! I svjetlost vječna svijetlila mu!“