Križari na SHKM u Vukovaru

Ovogodišnji Susret hrvatske katoličke mladeži održan je u Vukovaru pod geslom: “Krist, nada naša.”(usp. 1 Tim 1,1). U subotu prijepodne, 29.travnja, pedesetak požeških križara i križarica pod vodstvom kapelana Ljubiše Krmara krenulo je prema Ivankovu, selu u okolici Vinkovaca.

U Ivankovo smo došli u ranim poslijepodnevnim satima gdje su nam volonteri, nakon malih poteškoća, podijelili akreditacije. Smjestili smo se po obiteljima s kojima smo se upoznali uz ručak i razgovor, a zatim se zaputili u mjesnu crkvu. U crkvi su se prvo predstavile sve župe smjestene u Ivankovu, a potom je uslijedila sveta misa i predstavljanje tamošnjih župnih zborova.

U večernjim satima zaputili smo se u Vinkovce gdje je održana meditacija za velik broj mladih pristiglih na SHKM, a program je završio koncertom grupe Emanuel koji nas je sve oduševio i raspjevao. U večernjim satima vratili smo se obiteljima gdje smo večerali i nakon druženja otišli na potreban odmor.

Idućeg dana, rano ujutro, pozdravili smo se s obiteljima s kojima smo razmijenili poklone te se zaputili u Vukovar – krajnje odredište našega putovanja. Zajedno s deset tisuća mladih, sudjelovali smo u programu na vukovarskom Memorijalnom groblju gdje smo molitvom odali počast žrtvama Domovinskog rata. Nakon završetka programa, u velikoj koloni mladih krenuli smo prema mjestu održavanja svete mise, a prizori na vukovarskim ulicama kojima se orila molitva i pjesma bili su očaravajući. Dolaskom do dvorca Eltz, mjesta održavanja euharistijskog slavlja, začudili smo se velikim brojem ljudi i stvorenim gužvama, ali uspjeli smo se smjestiti u predviđeno polje. Iako je pred dvorcem bilo premalo mjesta za toliki broj ljudi, sve je lijepo prošlo jer smo ondje došli s jednim posebnim razlogom, slaviti Isusa.

Svetu misu predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić u zajedništvu s mnoštvom svećenika, a na misi je sudjelovalo više od 30 000 mladih iz cijele domovine i dijaspore. Nakon završenog euharistijskog slavlja, imali smo slobodno popodne koje smo proveli razgledavajući Vukovar te družeći se s križarima iz karlovačkog i virovitičkog društva.

Oko 18 sati započeo je i večernji koncert, ujedno završni dio SHKM-a, na kojem su nastupili: Miroslav Škoro, Alan Hržica, sestre Husar, Božja pobjeda, Opća opasnost. Put Požege krenuli smo oko 20 sati te u autobusu vrijeme kratili razgovorom i pjesmom. Kasno navečer vratili smo se u Požegu obogaćeni novim iskustvima, spoznajama, prijateljstvima… I naravno, približili smo se Bogu – osloncu koji će nas podići uvijek kada padnemo, biti tu za nas i voditi nas putevima spasenja.

Bog živi!

Laura Zanetti