Svečana križarska obećanja u Požegi 2022.

U nedjelju 13. veljače 2022. godine u Župi sv. Leopolda Bogdana Mandića osmero mladih dali su svoja svečana Križarska obećanja te se zavjetovali na žrtvu, euharistiju i apostolat. To su: Karlo Hruškar, Katarina Legac, Magdalena Legac, Barbara Marković, Ema Milevoj, Klaudija Miličević, Lovro Pavlović, Dominik VodičkaSvečano primanje, kako je to uvijek običaj, bilo je za vrijeme svete mise, tri dana nakon što smo proslavili blagdan svetog blaženika Alojzija Stepinca. Vrijeme svete mise bilo je 9 sati, a svoja obećanja dali smo pred narodom koji je ispunjavao našu župnu crkvu svetog Leopolda Mandića od oltara do ulaznih vrata najmlađim i najstarijim članovima župne zajednice. 

Na početku svete mise ušli smo u procesiji na čelu koje je išao križ, muška i ženska zastava Križara, potom ministranti, iza njih nas osam mladih kandidata za primanje, te na kraju stariji križari i naš duhovnik župnik Jozo Jurić.

Nakon službe Riječi i prigodne homilije slijedio je obred primanja. Došavši pred oltar svatko je pojedinačno izrekao svoj „Evo me!“, a zatim jednoglasno odgovarajući obnovili smo svoja krsna obećanja. Zatim smo potvrdili da smo svjesni što obećavamo, kome pristupamo i u čije Ime to činimo.

Svatko je dobio i svoj blagoslovljeni križ s pečatom svetog Benedikta i križarsku značkicu. Nakon svete mise bilo je čestitanje svih prisutnih, ponajprije starijih križara, fotografiranje i dar – ruža i osobno pismo kao znak dobrodošlice. Cijeli događaj bio je radostan i milošću ispunjen. Raspoloženje u srcu bilo je prožeto mirom i smislom za veće dobro naše župe i naroda. Proslava se nastavila u dvorani za druženje našeg župnog kompleksa gdje smo imali priliku okrijepiti se i razgovarati o novim i starim doživljajima Božje stvarnosti u ovom vremenu i prostoru.

Zahvalan sam Bogu i Majci Božjoj na pozivu konkretnijeg svjedočanstva, blaženom Ivanu Merzu i dr. Ivanu Protulipcu za osnivanje ove organizacije, te svim Križarima i župniku na održavanju ove proslave i promicanju Božje stvari za koju sada još više molimo.

Bog živi!

Karlo Hruškar