„Propovijedaj Evanđelje i ako je potrebno koristi riječi.” – Nacionalni susret Križara u Virovitici

Lijepog i sunčanog dana, 19. rujna 2015. godine, pod geslom: „Propovijedaj Evanđelje i ako je potrebno koristi riječi!“ započeo je Nacionalni susret Križara u župi Blaženog Alojzija Stepinca u Virovitici na kojem se okupilo oko stotinu križara iz cijele Lijepe naše – Ogulin, Josipdol, Cerovnik, Oštarije, Karlovac, Požega, Antunovac, Sopje, Zagreb i Virovitica.

Vraćajući se s Nacionalnog susreta, koji se 2014. godine održao u Požegi, razmišljali smo o tome kako bi bilo da se sljedeće godine takav susret održi u našoj župi. Pustili smo mašti na volju i smišljali cijeli program –  molitve, pjesme, igre, sve! Već nas je tada obuzelo uzbuđenje i želja da upravo mi organiziramo jedan takav veliki događaj za Križarsku organizaciju.

Nakon mnogih dogovora, odluka je pala! Nacionalni susret križara 2015. godine održava se u Virovitici. Nakon nekog vremena, krenuli smo s pripremama. Iako smo na povratku iz Požege većinu toga smislili, planove je ipak valjalo provesti u djelo, ponešto dodati ili oduzeti. Za geslo susreta odabrali smo citat sv. Franje: „Propovijedaj Evanđelje i ako je potrebno koristi riječi.” Pripremali smo plakate, predstavu, pjesme, plesove, kviz i male poklone za naše drage Križare. Sudjelovali smo i u pripremi hrane budući da su križari poznati po tome da vole dobro pojesti! Na kraju je ostalo još samo počistiti i urediti prostor za druženje.

Došao je i taj dan! U subotu 19. rujna u devet sati okupili smo se ispred crkve bl. Alojzija Stepinca u Milanovcu. Bilo je lijepo nakon dugo vremena ponovno vidjeti braću i sestre križare. Bilo je smijeha, suza radosnica, zagrljaja i izmijenjivanja rođendanskih poklona.

Nakon druženja i doručka, okupili smo se zajedno na svetoj misi koju je predvodio vlč. Robert Zubović, duhovnik ogulinskih križara. On je u svojoj propovijedi istaknuo kako smo svi mi plodno tlo koje svjedoči svoju vjeru djelima, a ako je potrebno i riječju.

Nakon Svete mise s nekoliko riječi obratio nam se Darijo Burjan, predsjednik Križarske organizacije, a nakon njega sestra križarica Ana Komarić detaljno nam je predstavila novi broj križarskog časopisa Križ. Nakon toga, križarice iz Virovitice (Klara, Ana i Monika) izvele su skeč o sv. Petru, poslije kojega je župnik Josip Homjak održao predavanje. U svom predavanju pobliže je objasnio što za Križare znači geslo Žrtva – Euharistija – Apostolat te na kraju poručio: „Bog živi vječno – On postoji i bez nas, ali živi po nama i kroz nas.“

U 13 sati zajedno smo se okupili na ručku, a potom se svako Križarsko društvo predstavilo. Uz domaćine prisutni su bili križari iz Požege, Sopja, Zagreba, Karlovca, Ogulina, Josipdola, Cerovnika, Oštarija te mladi iz Antunovca koji se pripremaju postati križari. Stiglo je vrijeme za malo zabave i opuštenosti. Počelo je s plesom i igrama iz kojih smo pokušali izvući važne životne pouke, a završilo kvizom „Tko želi (p)ostati križar?“ u kojemu je pobijedila zagrebačka ekipa.

Pred kraj susreta bio je prikazan film o ljetnoj duhovnoj obnovi na Lošinju čiji je autor križar Karlo Topalović. Ovaj predivan dan odlučili smo završiti euharistijskim klanjanjem u župnoj crkvi. Slavili smo Boga uz lijepe meditacije, molitvu i pjesmu.

Po završetku, predsjednik Darijo zahvalio je Bogu na ovom lijepom danu te križarima iz Virovitice darovao priznanja, knjigu Papa Ivan Pavao II. govori Hrvatima – Pozdravi, govori i poruke 1978.-2005. čiji je autor Božidar Nagy te, naravno, slavnu križarsku linoladu (križoladu).

Došao je i taj, za mnoge, tužan trenutak – pozdravljanje i povratak kući. Svi smo mi veliki prijatelji pa nam rastanak uvijek teško padne. Vjerujem da smo se na ovom Nacionalnom susretu svi lijepo proveli i otišli kući radosna i puna srca. Budući da smo zamolili sve križare da nam na papiriću ostave male poruke o tome kako im je bilo, donosim vam jednu: „Danas sam prvi puta sudjelovao na Nacionalnom susretu križara. Znajući da ulaskom u Križarsko društvo ulazim u društvo koje sije sjeme ljubavi, dobrote i prijateljstva, nisam mogao zamisliti koliko je zapravo veliko ovo zajedništvo. Gdje god pogledam vidim osmijeh na licima ljudi koji su se okupili kako bi zajedno slavili Boga! Vidim osmijeh na ljudima koji razmišljaju jednako kao ja, djeluju i svjedoče svoju vjeru kao ja. Uistinu mi je drago što sam mogao sudjelovati na ovom susretu…Zahvalan sam dragome Bogu na tome i mogu reći da će mi ovaj susret ostati u trajnom sjećanju. Znajte da sam uvijek u molitvi s vama…“

Kao poruku ovoga susreta istaknula bih riječi sv. Jakova Apostola: „Pokaži mi svoju vjeru bez djela, a ja ću tebi djelima pokazati svoju vjeru.“ Dopustimo Bogu da živi po nama i kroz nas, budimo vjerni nositelji svoga križa i radujmo se nagradi vječnoga života!

BOG ŽIVI!

Ana Rajnović,
križarica iz Virovitice