Svetost se sastoji u savršenom ispunjavanju volje Božje – Dan Marice Stanković 2015.

I ove smo godine, 8. listopada, obilježili Dan Marice Stanković. Okupili smo se iz raznih krajeva Lijepe naše: Karlovca, Požege, Virovitice, Sopja, Ogulina, Josipdola, Cerovnika, Oštarija, Zagreba i Antunovca te smo u zajedništvu i molitvi obilježili nebeski rođendan sestre Marice.

801_MIMG_7921

Svi smo se zajedno oko 13 sati uputili na Mirogoj gdje smo pohodili grob prvog predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana. Na njegovu grobu vlč. Ante Luketić uputio nam je nekoliko riječi te je predvodio molitvu. Potom smo krenuli prema grobu dr. Ivana Protulipca te smo nakon zajedničke molitve otpjevali našu križarsku himnu Zastave gore.

825_MIMG_6561

Na grobu Marice Stanković dopredsjednica Središnjeg križarskog vodstva, Kristina Filipović, uputila nam je nekoliko riječi o Maričinom životu. Zatim smo otpjevali pjesmu Ti, Kriste, Kralj si vjekova.

835_MIMG_6563

Naposljetku smo pohodili grob dr. Lava Znidarčića gdje je profesor Zlatko Lukež održao kratki govor o važnosti Lava Znidarčića za Križare.

860_MIMG_7990

S Mirogoja smo se zaputili na Ksaver, u kuću Suradnica Krista Kralja. Suradnice su nas srdačno dočekale te su nam uputile riječi dobrodošlice. Istaknule su kako im je drago što nas svake godine na Dan Marice Stankoviće mogu ugostiti te se na taj način kroz Maricu povezuju s nama, Križarima. Sve prisutne pozvale su na molitvu za beatifikaciju službenice Božje Marice Stanković. Vlč. Stjepan Škvorc u nastavku je također pozdravio sve okupljene te upoznao s novim brojem križarskog časopisa Križ.

890_MIMG_8015

Nakon prigodne zakuske i druženja, sestra Kristina održala je radionicu na temu Marica i njena pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji, zaštitnici naše Domovine. U zanimljivom izlaganju o Maričinom životu, sestra Kristina posebno se osvrnula na dane koje je Marica provela u zatvoru.

905_MIMG_6587

Kao i svi ljudi, i Marica je imala padove u vjeri te je tijekom jednog perioda robovanja u svojoj duši osjećala tamu, ali ni tada se nije predala. Molitva je Marici davala snagu da sve prepusti u Božje ruke. Sestra Kristina povezala je važnost Djevice Marije za Maricu, ali i za naš narod koji se utječe Mariji. Dokaz tome su i mnoga marijanska svetišta u Hrvatskoj. Između mnogih svetišta posebno se ističe ono u Mariji Bistrici, a značajna je i poveznica između tog svetišta i blaženog Alojzija Stepinca. Naime, 1998. godine u Mariji Bistrici papa Ivan Pavao II. proglasio je Alojzija Stepinca blaženim.

915_MIMG_8042

Drugi dio radionice bio je izabrati neku od ponuđenih fotografija te napisati što ona prikazuje i kako je to povezano s predavanjem i Maricom. Čuli smo mnoga zanimljiva i poučna razmišljanja.

926_MIMG_8051

940_MIMG_6592a

Nakon radionice, uputili smo se prema Zagrebačkoj katedrali gdje smo sudjelovali u molitvi krunice i svečanom misnom slavlju koje je predvodio krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak. Biskup je u propovijedi podsjetio na Isusove riječi kako se trebamo odreći samih sebe kao uvjet da budemo Njegovi učenici. Samih sebe se odričemo slobodnom voljom jer onoga trenutka kad se čovjek odrekne svoje volje odrekne se i sebe samoga . Upravo službenica Božja Marica Stanković mnogo puta govori o ljudskoj volji kao putu svetosti, o ljudskoj volji koja treba tražiti i podvrći se Božjoj volji. Marica nas potiče da uvijek činimo ono što Bog hoće i to u svim okolnostima.

965_MIMG_6605a

„Svetost se sastoji u savršenom ispunjavanju volje Božje ili u savršenoj ljubavi prema Bogu. Ali to ne znači da za to treba tražiti velika djela, neobične pothvate, pa čak ni neobične darove milosti. Svetost se može postići sasvim sitnim i malim stvarima. Sasvim jednostavnim i priprostim sredstvima.“ Prisjetivši se ovih Maričinih riječi u svojoj propovijedi biskup nas sve poziva da se ugledamo na sestru Maricu, njezin lik i djelo te kao i ona prema drugima budemo oprezni i milosrdni, a prema nama samima zahtjevni, radikalni i beskompromisni. Ističe kako samo oni koji si postave velike ciljeve nešto u životu i učine te obogaćuju svijet. Radosni nakon cijeloga dana ostali smo u zajedništvu, a u nas su se urezali lijepi trenutci provedeni u prijateljstvu, molitvi i druženju.

980_MIMG_8112

Približili smo se Marici i još jednom uvidjeli kako je ona pravi uzor križarima, neka nam Bog svima podari ustrajnost i hrabrost u svjedočenju naše vjere kao što ju je svjedočila sestra Marica.

Bog živi!

Ivana Bošković,
tajnica Križarske organizacije