Na blagdan blaženog Ivana Merza svečana obećanja hrabrih križara u Ogulinu

Dana, 10. svibnja 2015. na blagdan bl. Ivana Merza, duhovnog utemeljitelja križarskog pokreta u Hrvatskoj i zaštitnika katoličke mladeži, novi članovi križarskog društva „Dragutin Kukalj“ položili su svečanu križarsku prisegu u crkvi sv. Križa u Ogulinu.

Predstavnik Središnjeg križarskog vodstva i referent za organizaciju Matej Masjar, predstavio je na sv. Misi križare koju polažu prisegu: Valentina Špehara, Ivu Valentinu Štajduhar, Mariju Kalmar i Valeriju Turković. Obred svečanog primanja u Križarsku organizaciju vodio je župnik i dekan ogulinski preč. Robert Zubović. Novi križari prisegnuli su Bogu, Crkvi i domovini čvrsto odlučivši nastaviti veliki posao koji su u hrvatskom narodu započeli brojni križari. Mnogi od njih svoju su ljubav i rad za Boga zasvjedočili trpljenjima, a neki i mučeničkom smrću. Gradeći na njihovoj baštini i na vjernosti Crkvi i svom narodu, novi križari prisegnuli su za rad na vlastitoj duhovnoj izgradnji i na duhovnoj obnovi hrvatskoga naroda u duhu evanđelja kroz križarsko geslo: Žrtvu-Euharistiju-Apostolat. Nakon čina prisege preč. Zubović blagoslovio je i podijelio križarske značke s Kristovim križem koje označavaju kome križari pripadaju i za koga žive i rade. Završetkom sv. Mise čestitajući i radujući se novim križarima, članovi ogulinskog križarskog društva sa svojim duhovnicima nastavili su zajedničko druženje u pastoralnoj dvorani župe.

01_obecanja_OG2015_Ivan_Merz

Ljudi izgrađeni na temelju evanđelja blagodat su zajednici u kojoj žive. Biti čovjek koji teži radu za najveće dobro, za obnovu moralnih i duhovnih vrednota – ponos je i čast. Upravo tomu streme članovi Križarske organizacije ljubeći Krista, Crkvu i domovinu.

BOG ŽIVI!

Vesna Vuković,
refrentica za križarski podmladak