S visa nebeskog božanska sila, vjerom i radom donijet će spas

Uoči blagdana Duhova, u subotu 23. svibnja održala se godišnja skupština Križarske organizacije u Nacionalnom svetištu svetoga Josipa u Karlovcu. U prisutnosti 40-ak križara iz raznih društava iz cijele Hrvatske izabrano je novo vodstvo koje će tijekom sljedeće godine usmjeravati naše korake putevima blaženoga Ivana Merza.

Susret križara iz Požege, Josipdola, Sopja, Ogulina, Karlovca i Zagreba nije mogao započeti bez pohoda na grob mons. Marijana Radanovića, jednog od obnovitelja Križarske organizacije i dugogodišnjeg križarskoga duhovnika. Stihovi križarske himne „Zastave gore“ zaorili su se nekoliko puta tijekom susreta, ali zasigurno su posebno obradovali mons. Marijana Radanovića kada smo ih srčano zapjevali na mjestu njegova vječna počinka.

Glavna skupština započela je u 15h u dvorani svetog Josipa, a raspravljalo se o radu i aktivnosti Križarske organizacije tijekom protekle godine. Naime, proteklu godinu obilježila je svečana Akademija povodom proslave Papina dana 13.ožujka i izlazak obnovljenoga križarskoga glasila Križ. Osim toga, najavljeni su planovi i mogućnosti za daljnji napredak u sljedećoj godini, između ostaloga, ljetna duhovna obnova na Malom Lošinju te pripremanje za drugi broj Križa.

Tijekom skupštine izglasano je novo križarsko vodstvo čime je svoj predsjednički mandat produžio Darijo Burjan, a funkciju dopredsjednice preuzela je Kristina Filipović. Nova tajnica središnjeg Križarskoga vodstva je Ivana Bošković, a blagajnica Valentina Štivičić.

Nakon skupštine, uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio  mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa u koncelebraciji s vlč. Kristijanom Krajnovićem, svećenikom s Krka i vlč. Anđelkom Katanecom, župnim vikarom u Nacionalnom svetištu.

Misno slavlje uveličala su dva događaja. Završeno je Biblijsko bdijenje odnosno neprestano cijelodnevno čitanje Božje riječi od 17. do 23. svibnja u kojem su sudjelovali vjernici župa karlovačkoga dekanata i župe sv. Barbare iz zagrebačkoga naselja Vrapče.

U novu križarsku godinu stupili smo s podebljanim brojem članova križara vođeni Duhom Svetim i obogaćeni mladošću. Naime, druga svečanost bila je polaganje križarskih obećanja. Marija Vuković, Lucija Klarić te Patrik Paulić svojim riječima zavjetovali su se Bogu na život u žrtvi, euharistiji i apostolatu, život koji će svojim primjerom približiti Isusu Kristu druge ljude. U vjernosti neka Bog im pomogne.

Zajedništvo u križu privuklo je braću i sestre iz gradova diljem Lijepe naše, stoga je mons. Sente u propovijedi istaknuo kako ga je naše zajedništvo podsjetilo na prvu kršćansku zajednicu jer objedinjuje njezina četiri temeljna stupa; postojanost u molitvi, lomljenje kruha, zajedništvo i nauk apostolski. Također je naglasio kako bismo svi poput apostola trebali biti spremni primiti Kristov križ i poniziti se kako bismo drugima prenijeli radosnu vijest. I to je put koji svi mi trebamo slijediti, to je žrtva koju prepoznajemo u Kristovu križu, a Duh Sveti će nam, kao i prvoj kršćanskoj zajednici, dati snagu i sve naše padove i križeve pretvoriti u radost uskrslog jutra i snagu pedesetnice.

Na kraju susreta križari, čitači Božje riječi i ostali vjernici okupili su se kod župne crkve BDM Snježne i sudjelovali u blagoslovu ognja i službi riječi koju je predvodio mon. Antun Sente ml.

Potom se formirana procesija s upaljenim svijećama uputila u svetište gdje je euharistijsko klanjanje predvodio vlč. Anđelko Katanec, a pjesmu i meditacije animirao je zbor mladih „Agape“.

Dan proveden s braćom i sestrama u molitvi, zajedništvu i ljubavi ispunio je naša srca te uz blagoslov Duha Svetoga hrabro stupamo u novu godinu, nove izazove koje nam donosi sutrašnjica.

Do sljedećeg križarskog susreta sve sudionike i čitatelje radosno pozdravljamo križarskim pozdravom Bog živi!

Ana Pavlović,
referent za prosvjetu Križarske organizacije