Održana Glavna godišnja skupština Križarske organizacije

U subotu 16. travnja 2016. godine u Zagrebu je održana Glavna godišnja skupština Križarske organizacije. Skupštini su prisustvovali križari iz raznih društava iz cijele Hrvatske, Zagreba, Virovitice, Antunovca, Karlovca, Ogulina, Josipdola, Cerovnika i Požege.

IMG_8339

Na početku same Skupštine izmolili smo deveti dan devetnice Božjega milosrđa, a svi križari prethodno su bili pozvani moliti devetnicu Božjega milosrđa koja je za nakanu imala rad Križarske organizacije po Božjem naumu. Nakon molitve otpjevali smo križarsku himnu „Zastave gore“ te smo vođeni Duhom Svetim započeli raspravu o radu i aktivnostima Križarske organizacije tijekom prethodne godine. Članovi Središnjeg križarskog vodstva u svojim su izvještajima podsjetili na važne događaje na kojim su Križari sudjelovali, a posebno na one koje je organizirala Križarska organizacija. Nakon izvještaja članova vodstva, prisutni predstavnici društava izglasali su novo vodstvo. Brat Darijo Burjan izabran je za predsjednika, čime mu je produžen mandat, dok je na mjesto dopredsjednika izabran brat Matej Masjar. Za novu blagajnicu Središnjeg križarskog vodstva izabrana je sestra Tea Balint, a tajnički mandat produžen je sestri Ivani Bošković.

IMG_8344

Tijekom same Skupštine sestra Ana Komarić dala je smjernice i upute za rad na novom broju časopisa „Križ“ te je potakla sve prisutne da se uključe, ali isto tako da potaknu Križare u svojim društvima na slanje materijala za novi broj. Osim toga, u svom izlaganju osvrnula se na prošli broj „Križa“ i zahvalila svima koji su sudjelovali u njegovom stvaranju. Navela je još da je sam broj bio vrlo uspješan i obuhvatio je mnoge teme te u njemu svatko može pronaći nešto za sebe. Mjesta za rad na novim brojevima, kako bi oni bili kvalitetniji te davali što bolju sliku i odraz rada Križarske organizacije, svakako ima te se svi trebamo uključiti i dati svoj doprinos u stvaranju narednih brojeva. Tijekom Skupštine najavljeni su planovi rada u narednoj godini, a svi smo pozvani na zalaganje, molitvu i rad na napretku i proširenju Križarske organizacije. Najavljena je i ljetna duhovna obnova i Nacionalni susret Križara koji će se ove godine održati u Karlovcu.

IMG_8352

Nakon same Skupštine svi prisutni uputili su se u kapelicu Nadbiskupijskog bogoslovnog sjemeništa gdje je vlč. Stjepan Škvorc predvodio euharistijsko slavlje na kojem smo zahvalili Gospodinu na svemu učinjenom u prošloj godini i zamolili ga da bude uz nas i nadalje kako bismo uz Njegovu pomoć i zagovor naših križarskih uzora živjeli naše križarsko geslo. Po završetku euharistijskog slavlja nastavili smo druženje uz zakusku u prostorijama Središnjeg križarskog vodstva na Kaptolu, a okupljanje na Glavnoj godišnjoj skupštini završili smo molitvom i paljenjem svijeća na grobu blaženog Ivana Merza u bazilici Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu.

IMG_8386

Skupština je dala kvalitetne smjernice za daljnji rad Križarske organizacije, a zajedništvo, molitva i razgovor ispunili su dan. Neka nam svima Gospodin podari snage kako bismo ustrajali u našem križarskom pozivu te radili za napredak naše Križarske organizacije, a time i napredak Domovine i Crkve. Molimo zagovor križarskih uzora u tome kako bismo svi vidjeli da u nama Bog živi!

Ivana Bošković

tajnica Križarske organizacije