ŽELIM BITI SVET – križarski susret na Kaptolu s mons. Kaboréom

U četvrtak 21. travnja 2016. godine s početkom u 19:30 sati na Kaptolu u Zagrebu je održan križarski susret na temu: Mjesto laika intelektualca u današnjem svijetu. Susretu je nazočio te ga je kao pravi križarski duhovnik podržao mons. Julien Kaboré, savjetnik Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj.

10_AIMG_8422_Kabore-800

Mons. Kaboré, obavljajući dužnost savjetnika Apostolske nuncijature, svojim prisustvom ujedno je i diplomatski predstavnik Svete Stolice u Republici Hrvatskoj, pa tako bilo i na samom susretu. Zanimljivost ovoga susreta je što je održan na engleskom jeziku, možda kao prvi takav otkada se na Kaptolu održavaju susreti studentske i radničke mladeži Križarskog društva Antuna Mahnića. Prisutni križari i gosti nastojali su prodrijeti u samu bit svoga kršćanskog poslanja u suvremenom svijetu.

15_AIMG_8430_Kabore-800

Mons. Kaboré je na samom početku pozdravio nazočne te izrazio svoju zahvalu i oduševljenje zbog sudjelovanja na susretu. S obzirom na temu, koju je u ime križara izlagala sestra Valentina Štivičić, mons. Kaboré je prisutnima uputio i nekoliko ohrabrujućih misli. Govoreći kako je u današnjem svijetu, osobito zbog različitosti i pluralnosti koja je njime zavladala, vrlo teško odrediti istinsku ulogu vjernika laika danas, naglasio je kako je upravo različitost ono što Crkvu kao zajednicu vjernika čini postojanom. „Zajednica je samo ako postoje različitosti. To je paradoks, ali to je tako“, rekao je mons. Kaboré. Crkvu, kao misterij zajedništva Presvetoga Trojstva, sačinjavaju vjernici koji, iako različiti, ipak su jedno u Kristu. Pozivajući se na svjetski susret mladih u Krakowu, rekao je kako je uloga vjernika laika danas upravo biti svjedokom svoje vjere.

20_FullSizeRender-800

Susret je zaključio poticajnom porukom da ćemo svoje mjesto pronaći tako da u sebi izgradimo san u kojem želimo biti sveti, ugledajući se na svete uzore. San da budemo sveti ostvariti ćemo samo ako obavljanje svojih svakodnevnih dužnosti protkamo nitima vjere, nade i ljubavi kojima nas uči naš milosrdni Otac. Potaknuo nas je da svaki dan molimo Gospodina: „Želim biti svet! Bože, pomozi mi da budem svet!“ San da budemo sveti neka nam bude u svakoj večernjoj molitvi prije počinka i u svakoj jutarnjoj molitvi pri buđenju!