„Onaj koji te stvorio zna i što će s tobom!” – Nacionalni susret Križara u Požegi

Nacionalni susret Križara pod geslom sv. Augustina „Onaj koji te stvorio zna i što će s tobom!” ove se godine održao u Požegi u subotu 14. rujna, točno na dan Uzvišenja svetog Križa. Mi križari taj dan obilježavamo kao Križarski dan.

Iako sam već dvije godine u križarima, ovo mi je bio prvi Nacionalni susret. Bila sam jako uzbuđena što ću upoznati križare iz drugih gradova. Kad su stigli, moram priznati, malo sam se uplašila jer je bilo jako puno novih ljudi. Sigurna sam da se strah vidio na licima nas mlađih križara pa su nam ubrzo prišli stariji križari kako bismo se upoznali.

Susret je započeo križnim putem i predavanjem vlč. Ivana Ereiza te predstavljanjem novog broja križarskog časopisa Križ. Nastavili smo u ležernijem tonu prikazivanjem video materijala s ljetne križarske duhovne obnove iz Luke i predstavljanjem pojedinih društava koje je bilo ispunjeno glumom, pjevanjem, recitacijama i puno smijeha.

Odlazak na grob brata križara Luke probudio je mnoga lijepa sjećanja. Iako ga nisam osobno poznavala, sigurna sam da je bio uzoran križar i prijatelj.

Sestra križarica Ana i ja smo bile zadužene za puštanje glazbe u pauzi. Uzbuđene i sretne zbog te dužnosti, zaboravile smo da zvučnik radi tek kad ga se uključi, ali dobro…

Naše znanje smo provjerili u Pub church kvizu u kojem je pobijedila najbolja ekipa, naravno: moja ekipa.

Kako su svi na Nacionalni susret došli sređeni i ulickani, vjerojatno nisu ni pomislili da će se morati malo umoriti u igri Potraga za blagom koja je bila najnapetiji, ali i najzanimljiviji dio dana.

Dan je završio na najbolji mogući način, svetom misom koju je predvodio požeški biskup Antun Škvorčević. Ovaj Nacionalni susret ću pamtiti po predivno provedenom vremenu, s divnim ljudima i našim zajedničkim slavljenjem Boga.

Bog živi!

Dora Matošević