Prvi put u povijesti križarska obećanja u Cerovniku

Na duhovsku nedjelju, 24. svibnja 2015., na Svetoj misi u 12 sati u župnoj crkvi Uzašašća Isusovog u Cerovniku Križarskoj organizaciji priključile su se dvije nove križarice, Martina Jandrlić i Barbara Poljak. Povijesni događaj za čitavu župu i za Križarsku organizaciju budući da su to prve križarske prisege u povijesti župe Cerovnik.

Proslavljao se blagdan silaska Duha Svetoga na apostole u Jeruzalemu tj. Duhovi. „Duhovi“ je doslovce preuzeto iz staroslavenskog, a zapravo se odnosi na Duha Svetog koji je jedan. Toga datuma oblježava se smrt velečasnog Dragutina Fifke, župnika cerovničke župe po kojem ime nosi križarsko društvo iz Josipdola. Stoga je na blagdan „rođenja Crkve“ i mučeničku smrt svećenika upriličen obred Svečanog križarskog obećanja u Cerovniku.

Misno slavlje predvodio je čuvar svetišta Gospe od Čudesa u Oštarijama i upravitelj župe Uzašašća Isusovog u Cerovniku pop Ante Luketić. Proslavi su sudjelovali, uz domaće ministrante, biskupijski povjerenik za hrvatski martirologij Franje Puškarić, predstavnici Središnjeg križarskog vodstva iz Zagreba, članovi križarskih društava Dragutin Kukalj iz Ogulina i Dragutin Fifka iz Josipdola, članovi Dobrotvorno podupirajućeg društva Uzašašće Isusovo iz Cerovnika i brojni župljani.

Nakon misnog slavlja kratko izlaganje o popisivanju žrtava Drugog svjetskog rata i poraća s naglaskom na mučeničku smrt zadnjeg cerovničkog župnika Dragutina Fifku imao je biskupijski povjerenik, a nakon toga uslijedio je zajedničko blagovanje te druženje u područnoj školi Cerovnik.

Prije rastanka, križari iz Zagreba i Josipdola, predvođeni oštarijskim župnikom, pohodili su grob Dragutina Fifke na josipdolskom groblju gdje su položili cvijeće i postavili lampion uz prigodnu molitvu.

BOG ŽIVI!

Andrija Mihaljević,
referent za tisak Križarske organizacije