Svečana proslava Papina dana u Zagrebu

Proslava Papina dana u Zagrebu 13. ožujka 2016. je započela svečanom Svetom misom koju je u zagrebačkoj katedrali u 18 sati u ime zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Josipa Bozanića predvodio biskup Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, u koncelebraciji mons. Josipa Kuhtića, rektora katedrale i generalnog duhovnika Križarske organizacije. Svjedočanstva o papi Franji na Svečanoj akademiji u 19:30 sati u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta podijelili su predavači prof. dr. sc. Antun Tamarut i dr. sc. Anto Barišić, ofmcap.

AIMG_8186

Redovite proslave Papina dana u Hrvatskoj uveo je duhovni utemeljitelj Križarske organizacije blaženi Ivan Merz – apostol hrvatske mladeži i uzor štovanja Euharistije. Prva proslava Papina dana u Hrvatskoj održana je na Merčevu inicijativu u veljači 1926. godine. Nakon smrti duhovnog utemeljitelja Križari nastavljaju sa svečanim proslavama i uvijek nastoje prigodno obilježiti Papin dan u široj katoličkoj javnosti kako bi svjetlost Rimskog Svjetionika mogla doći do svakog vjernika, ali i šire. U novije vrijeme Križarska organizacija je organizirala svečane akademije povodom proslave Papina dana u Zagrebu u dvorani „Vijenac“ na Kaptolu 29a na kojima su sudjelovali uvaženi gosti predavači. I ove godine 13. ožujka, u suradnji s Nadbiskupijskim pastoralnim institutom, proslavljen je treći papinski rođendan pape Franje, ali je ujedno obilježena i 90. obljetnica od prve proslave Papina dana u Hrvatskoj održane 1926.

AIMG_8184_AIMG_4177

Proslava Papina dana započela je euharistijskim slavljem u zagrebačkoj prvostolnici koje je u predvodio biskup Ivan Šaško u koncelebraciji s mons. Josipom Kuhtićem. Govoreći o proslavi Papina dana biskup je naglasio: „Večeras to činimo s posebnim osjećajem, kao vjernici i narod koji je oduvijek čuvao tu snažnu vezu sa Svetim Ocem, svjesni da je u njegovoj službi vidljivost Krista na zemlji.“ Podsjetio je kako proslavu Papina dana u Hrvatskoj posebno promiče Križarska organizacija te je pozdravio nazočne članove. Također, istaknuo je znakovitu podudarnost slavlja Papina dana s nedjeljom u kojoj tako snažno progovara milosrđe, poslije nastavljajući kako bi papu Franju mogli zvati „čovjekom čežnje za milosrđem“. Na kraju je pozvao vjernike da se usude s Papom uroniti u milosrđe slušanjem Božje riječi i djelima ljubavi.

AIMG_8224

Proslava je nastavljena svečanom akademijom u obližnjoj dvorani „Vijenac“. Akademija je otvorena prikazivanjem trominutnog filma u kojem su prikazani trenuci s putovanja i susreta te poruke pape Franje upućene tokom treće godine pontifikata.

AIMG_8232_AIMG_5502

Generalni duhovnik Križarske organizacije, mons. Josip Kuhtić, predvodio je uvodnu molitvu, a pozdravnu je riječ uputio predsjednik Križarske organizacije, Darijo Burjan. Proslavu Papina dana promicao je blaženi Ivan Merz, koji je u hrvatskom narodu širio ljubav prema Papi i papinstvu, sa željom da se širi svijest o značenju Pape i papinstva za svakog katolika, ali i za čitav hrvatski narod. Predsjednik Križarske organizacije podsjetio je na povezanost hrvatskog naroda s Petrovim nasljednikom kroz povijest, te dodao da „dokle god smo se držali papinih smjernica, napredovali smo“ (misao bl. Ivana Merza), pozvavši na molitvu za Papu i jednih za druge.

AIMG_8258

„Božje milosrđe u nauku postkoncilskih papa“ naslov je prvog predavanja koje je održao prof. dr. sc. Antun Tamarut. U izlaganju se osvrnuo na nauk o milosrđu u djelovanju Pavla VI., Ivana Pavla I., Ivana Pavla II., Benedikta XVI. i Franje. Objasnio je da se tema milosrđa ogledala u pontifikatima prethodnika pape Franje koji, kako je istaknuo, živi u kontinuitetu njihova naslijeđa, podsjećajući da je također bilo u središtu Drugog vatikanskog koncila kada je papa Ivan XXIII. u svom povijesnom govoru rekao da se Crkva „umjesto za oruđe strogosti u naše vrijeme opredijelila za ulje milosrđa“. Naglasio je da je za Papu Bog i otac i majka, da u kontekstu nauka o milosrđu govori o revoluciji nježnosti.

AIMG_8264_AIMG_5519

Drugo predavanje na svečanoj akademiji, pod naslovom „Sveti Leopold Bogdan Mandić svjedok Božjega milosrđa“, održao je kapucin dr. Anto Barišić. Sveca koji je suzaštitnik Godine milosrđa blaženi Alojzije Stepinac nazvao je „orijašem vjere“, podsjetio je predavač, ističući kako je sveti Leopold svojim životom svjedočio lice milosrdnoga Boga koji prašta, koji je nježan poput majke. On je svjedočio milosrđe u nemilosrdnom vremenu neprijateljskih odnosa među ljudima i narodima XX. stoljeća, pozvavši da „treba odmah krenuti u obnovu vjerničkog života, upravo preko Božjeg milosrđa i praštanja“.

AIMG_8295

S Akademije je papi Franji upućena brzojavna čestitka koju je pročitala dopredsjednica Križarske organizacije, Kristina Filipović, te ju uručila savjetniku Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj, mons. Julienu Kaboréu. Mons. Kaboré je u svom obraćanju okupljenima na Svečanoj akademiji posvjedočio o proslavama Papina dana u drugim zemljama gdje je bio u službi: „Ovo je prvi put da vidim proslavu Papina dana koju ne organizira nuncijatura ili biskupi, nego laici. Mislim da ne griješim kad kažem da hrvatski narod voli Papu i da je Papa s njim“.

AIMG_8286

U završnom obraćanju posebni delegat kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupski tajnik vlč. Marko Vuković, zaključio je svečanu akademiju porukom: „Papa Franjo je i nama i svakom čovjeku otkrio da se pred Bogom čovjek ne mora skrivati i da se pred Bogom ne treba braniti.“

AIMG_8290

Svečanoj akademiji prisustvovao je i biskup Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački, a svečanost su pjesmom uzveličali redovnici i redovnice okupljeni u Redovnički band aid te Marija Cerovac, studentica Instituta za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“ Katoličkog bogoslovnog fakulteta. Program akademije besprijekorno je vodila sestra križarica Dijana Beganović. Nakon svečane akademije druženje je nastavljeno u prigodnom ozračju u Dvorani 1 Nadbiskupijskog pastoralnog instituta.

Andrija Mihaljević,
referent za tisak Križarske organizacije