U rodnom Hrnetiću obilježena 73. obljetnica pogibije dr. Ivana Protulipca

U nedjelju 3. veljače 2019. godine svetom misom i procesijom u Hrnetiću je obilježena 73. obljetnica mučeničke smrti prvog križarskog predsjednika dr. Ivana Protulipca.

Zahvaljujući hrnetičkom župniku, vlč. Filipu Pavloviću, organizirana je ovogodišnja spomen obljetnica smrti dr. Protulipca u Hrnetiću. Sveta misa predviđena je bila za 9 sati, a uoči nje bila je mogućnost za sakrament svete ispovijedi. Ovoj svetoj misi odazvali su se predstavnici mjesne zajednice i vatrogasne postrojbe, križari uz križarske zastave te brojni vjernici. Prije početka svete mise predsjednik Križarske organizacije Darijo Burjan podsjetio je sve okupljene na život za ideale dr. Protulipca i njegove herojske pothvate u borbi za Ljubav s Križa i hrvatsku katoličku mladež.

Svetu misu predvodio je župnik vlč. Filip Pavlović. Kroz homiliju je vlč. Filip tumačio Isusovu situaciju u vlastitom rodnom kraju. Vrlo jasno je naznačio usporedbu života Ivana Protulipca te borbe koje je vodio s borbama proroka Jeremije i ponašanjem naroda iz Isusova vremena. Na kraju rata iz sigurnosnih razloga Ivan Protulipac je privremeno napustio domovinu i sklonio se u Italiju. Došao je do Rima i bio je na sigurnom. Saznavši, međutim, za brojne hrvatske izbjeglice, nije mogao a da se ne vrati natrag u Trst da bi im pomagao u snalaženju. Nažalost tu ga je zatekla nasilna smrt. Uistinu Ivan Protulipac je bio čovjek za drugoga!

Na kraju svete mise svi okupljeni uputili su se u procesiji od crkve prema osnovnoj školi u Hrnetiću koju je dr. Protulipac pohađao od 1906. do 1910. godine i na kojoj je njemu u čast podignita spomen ploča prigodom 50. obljetnice mučeničke smrti. Za ovu prigodu hrnetički vatrogasci su obnovili postavljenu spomen ploču. Uz pjesmu i procesiju kod ploče je položen vijenac i upaljene su svijeće. Obilježavanje je zaključeno molitvom koju je predvodio vlč. Filip za mir duše dr. Ivana Protulipca te ideale i obnovu života u vjeri u Isusa Krista hrvatskog naroda i katoličke mladeži. Nakon obreda okupljeni su ostali u zajedničkom druženju.

„Budimo uvjereni da sretna budućnost naša i hrvatskog naroda stoji najprije do milosti svemogućeg dobrog Boga. Uzalud nam napori i žrtve, ako ne gradimo s Bogom.“ – dr. Ivan Protulipac, iz govora na Papin dan 1936.

BOG ŽIVI!