Papin dan u školi

Tko može prema Papi iskazati najvjerniju ljubav nego djeca i mladež u svojoj iskrenoj bezbrižnosti. Naša je odgovornost stoga pogled im usmjeriti da uzor gledaju u Papi!

„U današnjoj zbrci koja vlada svijetom, gdje je teško razlikovati istinu od zablude, dobro od zla, Providnost je na goru posadila jedan svjetionik – papinstvo – koji svijetli vjekovima i svom zemljom. Budemo li se u našem apostolskom životu ravnali po tom svjetioniku, možemo biti uvjereni da nećemo udariti u klisuru i da ćemo sebe i svoj narod dovesti u luku spasenja. Ljubav i odanost prema Papi jest za život svakog vjernika od najveće i bitne važnosti, ali je isto tako bitne važnosti za sav društveni život: za život u obitelji i školi, za tisak i umjetnost, za gospodarski, politički i međunarodni život. Stoga u svemu neka nam vođa bude Papa.“ (bl. Ivan Merz)

Križarska organizacija po uzoru na svog duhovnog utemeljitelja blaženog Ivana Merza uvijek nastoji prigodno obilježiti Papin dan, kako bi svjetlost Rimskog Svjetionika mogla doći do svakog vjernika. Od uspostave slobodne Republike Hrvatske i obnove Križarske organizacije redovno se organiziraju svečane akademije povodom proslave Papina dana u Zagrebu u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta na Kaptolu 29a, kao i prikladno obilježavanje Papina dana u hrvatskim župama gdje djeluju križari. Na akademiji su uvijek sudjelovali uvaženi gosti predavači, a poznato je da su još od vremena bl. Ivana Merza u Hrvatskoj 1920-ih godina upravo učenici, studenti, bogoslovi i sjemeništarci revno sudjelovali na proslavama Papina dana. Ta tko može prema Papi iskazati najvjerniju ljubav nego djeca i mladež u svojoj iskrenoj bezbrižnosti. Naša je stoga obaveza i odgovornost u tome ih usmjeravati da uzor za svakodnevni život gledamo u Papi.

U 2017. godini pokrenuta je inicijativa obilježavanja Papina dana u školi koja se nastavila i 2018. godine u još većem broju škola koje su se uključile u ovu inicijativu. Papin dan u školi se proslavlja 13. ožujka, budući da je na taj dan izabran papa Franjo, a mnogi proslavu iz praktičnih razloga prošire i na cijeli taj tjedan. Križarska organizacija kao koordinator proslave Papina dana u školi uvijek svim prijavljenim sudionicima šalje prikladne materijale za održavanje nastavnog sata te dodatne materijale za djecu. U materijalima su mogućnosti i ideje za ukrašavanje s Papinim simbolima, ideje za likovne, literarne, dramske ili ostale raznorazne uratke, zatim ideje za upoznavanje Pape te molitve na Papine nakane. No izvedba programa obilježavanja ovisi od škole do škole i od učitelja do učitelja, a napose o uzrastu i reakcijama djece. Mnogi kroz izvannastavne aktivnosti tokom godine osmišljavaju proslavu za Papin dan kroz prigodne predstave, priredbe, glazbene nastupe ili sličnog sadržaja posvećene Papi. Upravo zbog različitih mogućnosti uključenih škola proslava Papina dana kroz svoju raznovrsnost ima jednu posebnu dimenziju.

Uvijek iznova iznenađuje i oduševljava inovativnost koju djeca unose u ilustraciju Papina lika i radeći čestitke za Papu te se pismeno izražavajući na temu Pape kroz pjesme, sastave i molitve. U konačnici je cilj postignut: upoznati i ljubiti Papu, posvijestiti kod mladih važnost njegove uloge te moliti za Papu. A ujedno kroz Papu djecu usmjeravati i učiti temeljnim životnim vrijednostima.

Iskreno se nadamo da će u godinama koje su pred nama škole i učitelji prepoznati plemenitosti važnost ove inicijative te se pridružiti, napose u molitvi za Papu. Svi su dobrodošli!

Molitva na nakanu pape Franje:

Bože, Ti si svetoga Petra postavio na čelo apostolskom zboru i na njemu sagradio svoju Crkvu, a papu našega Franju postavio si njemu za nasljednika. Blagoslovi, molimo te, Gospodine, našeg svetog Oca i pomozi mu u njegovoj službi sveopćeg pastira. Budi njegovo svjetlo kako bi on bio vidljivi svjetionik katoličkoj Crkvi u svijetu. Budi njegova snaga u ustrajnostima i kušnjama, pomozi mu biti gorljivim navjestiteljem Božje riječi i čvrstom glavom jedinstva Crkve. Po zagovoru bl. Alojzija Stepinca, borca za jedinstvo Crkve u Hrvata sa svetom Stolicom, vodi papu našeg Franju putem vječnog spasenja da nam bude vidljivo počelo jedinstva u vjeri i temelj zajedništva u ljubavi. Blagoslovi Hrvatski narod i usliši njegove molitve na nakanu svetoga Oca po Kristu gospodinu našemu. Amen!

 

Kako su prošlih godina izgledale proslave u školama može se vidjeti na službenoj Facebook stranici PAPIN DAN U ŠKOLI: https://www.facebook.com/papindanuskoli/

Materijali za proslavu Papina dana u školi od prethodnih godina možete potražiti na internetskoj stranici Križarske organizacije: http://krizari.hr/materijali-papin-dan-u-skoli/

Povratne informacije s proslave Papina dana u vašoj školi te sve upite slobodno šaljite na papindanuskoli@krizari.hr

BOG ŽIVI!