Bog po bolima i suzama izgrađuje duše

U subotu 7. listopada obilježen je 60. nebeski rođendan Službenice Božje Marice Stanković – jedne od najznačajnijih križarskih uzora. Obilježavanje toga dana započelo je na Ksaveru, okupljanjem u kući Suradnica Krista Kralja čija je utemeljiteljica i voditeljica bila upravo sestra Marica.

Suradnice su radosno dočekale sve križare i pripremile okrjepu svim Maričinim hodočasnicima. U kući Suradnica Krista Kralja, Petar Bilobrk je održao izlaganje na temu  „Ovozemaljske kreposti sestre Marice“. Kroz temu je uznio mnogo detalja iz Maričina života, a ponajviše o njenih 5 godina života provedenih u požeškom logoru. Zbog nepravde je pretrpjela mnoge nevolje i prolazila kroz strašne i bolne trenutke, no unatoč patnji i trpljenju svim je snagama nastojala radosno svjedočiti Krista. I sama je rekla: „Ako ću ikada pisati o ovome mjestu, opisat ću kako se Bog objavljivao kroz patnju i nevolje. Kako je po bolima i suzama izgrađivao duše.“.  I mi kao križari i vjernici, potrebni smo po Maričin primjeru živjeti i drugima donositi radost i sreću, ne samo u svojim crkvama i među vjernicima, nego upravo u svim našim krugovima u kojima se krećemo.

Nakon predavanja križari su se uputili na Hrastovac gdje je postulator pater Vinko Mamić blagoslovio spomen ploču na kući u kojoj je Marica proživjela svoje posljednje godine života. U toj kući su Suradnice, nakon Maričine smrti, nastavile svoje djelovanje prije nego su se preselile na trenutno boravište, na Ksaveru. Na blagoslovu kuće okupili su se gosti s Krka, župljani iz župe Donje Voće i mnogi drugi. Uslijed blagoslova sadašnji vlasnici kuće su sve okupljene pozvali u dvorište na prigodno druženje.

Nakon blagoslova posjetili smo Maričin grob na Mirogoju kamo je s križarima pošao i pater Vinko Mamić te predvodio molitvu. Također smo se zaustavili i na grobu dr. Ivana Protulipca, prvog križarskog predsjednika, već tradicionalno zapjevavši križarsku himnu. Vrhunac proslave Dana Marice Stanković bilo je svečano misno slavlje u zagrebačkoj katedrali koje je predvodio mons. Valter Župan, biskup krčki u miru. Biskup je u propovijedi po uzoru na Maricu naglasio poslanje žene i vjernika u izazovima današnjeg svijeta.

Maričin dan zaključen je prigodnim neformalnim križarskim druženjem.

Bog živi!

Tea Balint