U Zagrebu održana Glavna godišnja skupština Križarske organizacije

Glavna godišnja skupština Križarske organizacije održana je u subotu 1. lipnja 2019. godine u dvorani Nadbiskupijskog duhovnog stola u Zagrebu. Na Skupštini su prisustvovali predstavnici križarskih društava iz Zagreba, Virovitice, Karlovca, Cerovnika i Požege.

Program je započeo zajedničkom molitvom i pjevanjem križarske himne „Zastave gore“. Nakon toga, uslijedili su izvještaji članova Središnjeg križarskog vodstva u kojima smo se prisjetili aktivnosti tijekom protekle godine. Zatim se održalo glasanje za izbor članova Središnjeg križarskog vodstva. Mandat predsjednika, trinaestu godinu, povjeren je bratu Dariju Burjanu. Za novu dopredsjednicu izabrana je sestra Lucija Vuković iz Karlovca. Tajnički mandat produžen je sestri Ivani Bošković, a blagajnički sestri Tei Balint.

Sljedeća točka dnevnog reda bila je rasprava o budućem radu Križarske organizacije. Izneseni su zanimljivi prijedlozi o tome na koji način djelovati u župama, među djecom i mladima, kako bi ih se zainteresiralo za križare i naš apostolat. Zaključilo se kako bi bilo dobro organizirati jedan dan u župi u kojem bi se kroz prigodan program, radionice i igre djecu i mlade upoznalo s Križarskom organizacijom, geslom, uzorima te ih na taj način privuklo da požele postati dio same organizacije. Razgovaralo se i o aktivnostima koje su pred nama. Jedna od aktivnosti je organizacija križarske ljetne duhovne obnove. I ove će se godine ljetna duhovna obnova održati u Luci na Dugom otoku u dva termina. Prvi termin predviđen je za srednjoškolce i mlade, a drugi termin za obitelji. Osim toga, tu je i organizacija nacionalnog susreta, zatim Papina dana u školi te tiskanje Križa. Važna tema na ovogodišnjoj skupštini bilo je i osnivanje novih društava. U nekoliko župa predstavljena je Križarska organizacija te se nadamo kako će u skorijoj budućnosti doći do osnivanja novih društava, a svi smo pozvani moliti na tu nakanu.

Skupština je pokazala kako je pred nama mnogo aktivnosti i planova, a predsjednik, brat Darijo, sve nas je svojim kratkim izlaganjem potaknuo da se suočimo s vlastitim strahovima, ali i strahovima cijele Križarske organizacije. Potaknuo nas je da ustrajemo na našem putu kako bismo svi zajedno, ohrabreni i s vjerom u naše ideale, djelovali na dobrobit i rast Križarske organizacije. Istaknuo je kako je za dobar i uspješan rad organizacije potreban trud i zalaganje svakog njezinog člana, kako društava u cjelini tako i pojedinaca. Skupštinu smo završili zajedničkim misnim slavljem koje je predvodio rektor Bogoslovije vlč. Anđelko Košćak. Na svetoj misi zahvalili smo Bogu na protekloj godini te mu prikazali sljedeću kako bismo uz Njegovu pomoć nastaviti apostolsko poslanje.

Nakon svete mise uslijedio je ručak te se nastavilo zajedničko druženje svih okupljenih. Cijeli dan bio je prožet Božjim blagoslovom, zajedništvom i veseljem te u tom duhu ustrajno i hrabro koračamo u nove izazove i prilike za rast i razvoj cjelokupne Križarske organizacije. Neka nas na tom putu prati živi Bog i svi naši križarski uzori!

Više fotografija može se pogledati na poveznici.

Ivana Bošković