Svečano obilježen jubilarni 65. Dan Marice Stanković

Osmog listopada 2022. godine svečano je obilježena jubilarna 65. obljetnica rođenja za Nebo službenice Božje Marice Stanković, utemeljiteljice prvog svjetovnog instituta u Hrvatskoj Suradnice Krista Kralja i predsjednice Velikog križarskog sestrinstva.

Zahvalni Bogu život sestre Marice čitav dan štovatelji su u Zagreb pristizali iz raznih krajeva Lijepe naše (Krka, Zagorja, Slavonije, …). Unatoč svim zaprekama, makar i na kratko Marica opet okuplja. Mnogi hodočasnici posjetili su kuću Suradnica Krista Kralja na zagrebačkom Ksaveru, ali većina se uputila na njen grob na Mirogoju moleći za proglašenje blaženom i svetom.

Križari su prema dobrom običaju uz Maričin grob, na kojem je položeno cvijeće i upaljena svijeća, posjetili i grob prvog predsjednika Orlova i Križara, dr. Ivana Protulipca. Na njegovom grobu križari su uz prigodnu molitvu i razmatranje zanimljivih zgoda iz njegova života zapjevali križarsku himnu „Zastave gore“. Prigodom šetnje Mirogojem zastali smo se pomoliti i upaliti svijeću na grobu prvog predsjednika Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana.

U crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu u 18:30 sati svi hodočasnici su se okupili na euharistijskom slavlju. Na Svetoj misi pjevao je zbor iz župe Konjščina-Belec, a valja napomenuti da njihov župnik vlč. Milan Pušec, ex-postulator, od početka postupka beatifikacije daje veliki obol u slavlju Maričine godišnjice. Euharistijsko slavlje predvodio je izaslanik nadbiskupa Josipa Bozanića – mons. Tomislav Subotičanec, generalni vikar i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola. U homiliji je mons. Subotičanec posebno napomenuo: „Nije slučajno da se izvanredno u ovoj prigodi evanđeoski tekst savršeno poklapa u spomen na djelo jedne žene koja nas i danas, 65. godina nakon preminuća, potiče na okupljanje oko Isusa Krista. Zajedništvo u Isusu Kristu, povezanost u djelu za Krista – to je bilo polazište i djelovanja i življenja Božje službenice koja je priznajući Krista za svoga Kralja i potičući druge na isti taj put, živjela evanđelje. Njezin je život, u svjetlu današnjih liturgijskih čitanja, bio zapravo taj poklik iz mnoštva koji je ukazivao na veličinu Božjega Sina i želju za ostvarenjem Njegova kraljevstva.“

Po završetku misnog slavlja Suradnice Krista Kralja uručile su poseban poklon mons. Subotičancu, a svi okupljeni imali su prigodu nabaviti neku od Maričinih knjiga. Završetak druženja s Maricom Suradnice su zasladile finim domaćim digancima i kiflicama.

BOG ŽIVI!