Mlada misa vlč. Patrika Paulića

Mladomisnik i križar vlč. Patrik Paulić proslavio je svoju mladu misu u nedjelju 3. srpnja 2022. godine u crkvi Presvetog Srca Isusova u Karlovcu, pod geslom “Posveti ih u istini: tvoja je riječ istina.” (Iv 17, 17)

Slavlje je započelo u jutarnjim satima obiteljskim blagoslovom ispred obiteljskog doma, nedaleko od župne crkve. Uslijedila je procesija u kojoj su svećenici, obitelj, susjedi i vjernici, bogoslovi dopratili mladomisnika do župne crkve.

Propovijedao je mons. Antun Sente ml., rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu. U prigodnoj homiliji mons. Sente osvrćući se na mladomisničko geslo, ustvrdio je da pravu istinu daje jedino Bog te da ju je moguće otkriti u stvorenom svijetu i u čovjeku. Čovjek nije svojom voljom ni snagom došao već je darovan od Boga, kao i sav stvoreni svijet. Nadalje čovjeku je darovana i slobodna volja koju je zloupotrijebio i po toj istoj slobodnoj volji udaljio se od Boga. Na neki je način protivnik Boga, Đavao dobio pravo na stvorenje, čovjeka. Kako Bog nikada ne griješi odlučio je svome dobrom djelu, čovjeku, vratiti prvotno i dati uzvišenije dostojanstvo, sam se utjelovivši i postavši čovjeku u svemu sličan, osim u grijehu u osobi Isusa Krista. Tim je činom čovjeku vraćeno i dano novo dostojanstvo, ali je ostala sklonost grijehu i to je prava istina o čovjeku, kazao je mons. Sente.

Nastavio je govoreći kako zbog velike ljubavi Bog i dalje brine o čovjeku preko svojih proroka, biskupa i svećenika koji imaju dužnost naviještati Radosnu vijest, donositi mir i neprestano poticati ljude da ljube Boga prepoznavajući ga u konkretnom čovjeku. Tokom čitave povijesti spasenja, Bog je slao svoje poslanike, proroke, svećenike. Poput one sedamdeset dvojice kojima je dao vlast da rastjeruju zloduhe, preko svetog Patrika kojega je poslao u Irsku da njenim žiteljima donese kršćanstvo do današnjih svećenika i mladomisnika vlč. Patrika Paulića.

O povijesti spasenja i o Božjoj brizi govori i mladomisnička misnica koja prikazuje razgranatu ljubav Božju, koja u svojim korijenima onemogućuje zmiji koja je simbol Sotone da zavodi ljude, a svojim granama ljubavi vodi nas do trolista koji je simbol Trojedinog Boga, poručio je okupljenim vjernicima propovijednik, tumačeći ornamentiku na mladomisnikovoj misnici.

Nadalje je mons. Sente rekao da, kao što je Isus u ono vrijeme pozivao ljude da mole Gospodara žetve da pošalje radnike u svoju žetvu, tako je taj poziv aktualan i danas. Stoga smo svi pozvani da molimo za one mladiće i djevojke koji razmišljaju o odazivu Božjem pozivu, o ovogodišnjim mladomisnicima koji su se odazvali i pripremaju se ući u žetvu, te za svećenike i Božje poslanike koji već godinama poslužuju sakramente donoseći ljudima Božju ljubav i vječnu Istinu. 

Na mladomisničkom je slavlju koncelebriralo tridesetak svećenika, među kojima Patrikov župnikom i karlovački dekan preč. Dražen Karačić, svećenici s kojima je mladomisnik Patrik bio povezan u dosadašnjim pastoralnim i đakonskim praktikumima, te ovogodišnji i prošlogodišnji mladomisnici. Naime, vlč. Patrik je zbog nedovoljnih godina života čekao jednu godinu svećeničko ređenje, nakon što je uspješno završio filozofski teološki fakultet i sve potrebne studije za svećenike.

Uz svećenike, na mladomisničkom slavlju su sudjelovali brojni vjernici, rodbina i prijatelji. Pjevanje je predvodio župni zbor Župe Presvetog Srca Isusova.

Na kraju euharistije, mladomisnik Paulić uputio je riječi zahvale Bogu, roditeljima, obitelji, prijateljima, svećenicima te svima koji su mu pomagali na životnom putu, kao i u pripremanju mladomisničkog slavlja. Po završetku mise udijelio je pojedinačni mladomisnički blagoslov svećenicima, bogoslovima, ministrantima, obitelji i svim okupljenim vjernicima koji su to željeli.

Proslavi mlade mise prethodila je trodnevna duhovna priprava. Počela je u četvrtak 30. lipnja koju je predvodio vlč. Vlado Razum, rektor kapele Corpus Domini u Zagrebu. U petak 1. srpnja misu je predslavio vlč. Norbert Ivan Koprivec, župnik Župe Navještenja BDM u Velikoj Gorici. Posljednji dan trodnevnice, 2. srpnja misno slavlje predvodio je vlč. Tomislav Nedić, župni vikar Župe Navještenja BDM iz Velike Gorice.

Patrik Paulić rođen je 17. ožujka 1997. godine u Karlovcu. Sakramente kršćanske inicijacije primio je u rodnoj Župi Presvetog Srca Isusova u Karlovcu. Završio je Osnovnu školu „Grabrik,“ a potom Gimnaziju Karlovac. Diplomirao je 2020. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Za đakona ga je 3. listopada 2020. godine zaredio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Đakonsko pastoralno služenje vršio je u Župi sv. Ivana Nepomuka, Stupnik-Lučko i u Župi sv. Barbare, djevice i mučenice, Zagreb-Vrapče.

Izvor: Hrvatsko nacionalno svetište sv. Josipa