Križ – prožet jubilejem milosrđa

Na Nacionalnom susretu Križara u Karlovcu predstavljen je novi broj križarskog glasila Križ. S obzirom da se nalazimo u Godini milosrđa i naš Križ prožet je tim duhom. Ivan Merz u hrvatskom izdanju Zlatne knjige iz 1924. godine orlovima tumači kršćansku ljubav i milosrđe. Na pitanje je li milosrđe potrebno, odgovor je jasan: „Isus Krist je rekao da će samo milosrdni doseći milosrđe kod nebeskoga Oca“. „Po toj se kršćanskoj ljubavi i milosrđu pozna je li tko pravi Kristov učenik“, a „najveći uzor milosrđa je Isus Krist koji je siromahe, sirote i bolesnike ljubio neizrecivo i pomagao im“. Nema dvojbe: Križari su pozvani živjeti i svjedočiti milosrđe od samih svojih početaka!

Ovaj broj donosi mnogo reportaža o događajima koji zrcale život križarske organizacije (Papin dan, Dan Marice Stanković, križarska obećanja, duhovna obnova i dr.). Ovdje su i članci o duhovnom životu naših uzora i njihovoj pobožnosti Blaženoj Djevici Mariji, dragocjeni duhovni nagovori, svjedočanstvo o važnosti prijateljstva te komentar Papine pobudnice Amoris Laetitia. Svi ovi tekstovi hrana su za dušu i tekstovi koje treba čitati otvorenoga srca. Posebna je radost što se na stranicama novoga broja nalazi puno više križarskih radova: molitve, umjetnička ostvarenja, pjesme, crtež, fotografije. Ipak, postoji još uvijek mnogo skrivenih talenata među križarima, a to će otkriti sljedeći brojevi.

Mala smo, ali ozbiljna organizacija, na našu slavnu prošlost i ulogu u društvu ljudi su zaboravili, a svjedočanstva koja iza nas ostaju nisu samo velika imena nego i tiskane stranice. Namjera nam je imati doista kvalitetan časopis kojega se nećemo stidjeti predstaviti drugima i koji će nam biti na ponos – ne samo danas nego i u budućnosti.

20160923_142627d-800

Zahvaljujemo prije svega dobromu Gospodinu Bogu koji kroz živote križara piše djelo svoje divne ljubavi i koji nam je darovao ove talente kako bismo ih iskoristili njemu na slavu, a onda vlč. Josipu, vlč. Robertu, vlč. Draganu, vlč. Dragutinu, Marjanu i Slavici koji su pomogli tiskanje ovoga broja, dizajnerskoj ekipi koja je i ove godine sjajno oblikovala stranice, neumornim urednicima i lektorici te predsjedniku Dariju koji predano radi za Križarsku organizaciju, a time i za naš časopis. Na kraju, veliko hvala onima bez čijega rada ovoga broja ne bi bilo: hvala svim autorima tekstova, fotografija i crteža.

Časopis Križ može se nabaviti u župama u kojima djeluju križari ili u sjedištu Križarske organizacije u Zagrebu, Kaptol 27a. Moguće je izraziti interes putem e-pošte info@krizari.hr te tako naručiti i više primjeraka časopisa.

BOG ŽIVI!

Ana Komarić
glavna urednica Križa