„Duhovna pandemija“ – Ljetna križarska duhovna obnova u Luci 2020.

Ovogodišnja ljetna križarska obnova održana je od 18. do 25. srpnja 2020. u Luci na Dugom otoku na temu „Duhovna pandemija“. Ove godine na duhovnoj obnovi su bili križari iz Požege, Antunovca i Zagreba, a prvog dana pridružili su nam se i mladi iz Pleternice.

Prvi dan dok smo došli, imali smo više slobodnog vremena od ostalih dana koji su uvijek bili ispunjeni raznim radionicama i druženjima. Već na početku smo se podijelili u grupe koje su imale svoje voditelje. To mi se jako sviđa jer nam se pruža prilika još više zbližiti s onima s kojima možda nikada nismo ni razgovarali, a također možemo možda i popraviti neke odnose. Jako mi se svidjela moja grupa jer su svi aktivno sudjelovali stoga je bilo užitak raditi s takvim osobama. Kroz rad u grupama vidi se organiziranost cijele duhovne obnove.

Svako jutro smo se budili oko 7 sati te se okupili ispred kuće na jutarnjem razgibavanju (tjelovježbi). To stvarno razbudi čovjeka i od koristi mu je za čitav dan. Dalje bi uslijedila Sveta misa koju je većinom predvodio vlč. Josip Prpić, a koji nas je sve duhovno pratio tijekom tjedna u Luci. Uz vlč. Josipa tijekom nekoliko dana bilo uživo bilo putem videopoziva su nam se pridružili vlč. Tomislav Dokoza, vlč. Dario Paviša i vlč. Ivan Ereiz te predvodili predavanja na temu „Duhovna pandemija“.

Nakon mise bi uslijedio doručak koji bi pripremala za to zadužena grupa, a zatim je bilo vrijeme za temu dana. Nakon teme te nakon ručka je slobodno vrijeme koje se često koristilo za igranje kupova „Kup Marice Stanković“ (UNO) i „Kup Felixa Niedzielskog“ (Bela). Također, odigrao se i tradicionalni „Kup Ivana Merza“ u nogometu, ali i „Kup Ivane Orleanske“ u odbojci.

Oko 16 sati je bila predviđena šutnja gdje se svatko povlači u tišinu, a uz nju bi se nadovezala radionica koju bi animatori priredili na prikladnu temu. Do večere je ponovo bilo vremena za igru, kupanje i druženje. Jedan dan smo iskoristili za zajednički odlazak na pješčanu plažu Veli žal.

Na plaži smo odabrali kamenje koje smo iskoristili u kasnijoj radionici KAMEN S PORUKOM. Na kamenje su ispisane snažne poruke koje su ostavljene u Luci te su mještani i turisti imali prigodu u prolazu si odabrati svoju motivacijsku poruku.

Svaki dan zaključivali smo uronjeni u večernji susret s Gospom uz zrnca krunice, a četvrtak je dan za euharistijsko klanjanje. Posljednjeg dana boravka prolazeći u procesiji kroz cijelo mjesto izmolili smo Križni put i tako smo Luku obgrlili Isusovom mukom i molitvom.

Uz dobre ljude i dobro raspoloženje vrijeme brzo prolazi pa je tako prošlo i tih toplih sedam srpanjskih dana. Osobno budem ispunjena srećom i mirom jer su ti predivni dani upisani u mene, ali svejedno nam svima bude žao jer moramo poći. Vjerujem da smo svi nakon ljetne duhovne obnove ohrabreni da se borimo u ovim teškim vremenima u kojima se trenutno nalazimo i da znamo da je Bog uz nas i da nas čuva u svemu!

Bog živi!

Ana Romić