Nacionalni susret 2017. – „Bogu duša“

14. rujna slavi se Dan Uzvišenja Svetog Križa, kojim je Isus za sve nas pobjedio smrt. To je dan kada Križari slave svoj rođendan. Povodom toga svake godine organizira se Nacionalni susret Križara, kako bi se bratski i sestrinski podjelile radosti i učvrstio duh. Ove godine čast da organizira susret na ovaj važan dan imalo je Križarsko društvo „Dragutin Fifka“.

Susret je održan 16. rujna, na tri lokacije – Oštarijama, Josipdolu i Cerovniku, mjestima povezanima jakom sponom mučeništva i predanja volji Božjoj, po uzoru na vlč. Dragutina Fifku, cerovničkog svećenika koji je 1943. godine mučenički stradao. Riječima „Bogu duša“ vlč. Fifka svoj život je potpuno predao volji Božjoj. Stoga, uz našu križarsku lozinku ŽEA, nije bilo teško odabrati geslo Nacionalnog susreta – „Bogu duša“.

Okupilo se oko 50-ak mladih iz križarskih društva. Na početku susreta bila je prilika za ispovijed, a zatim je uslijedila procesija uoči Svete mise pod Gospinim plaštem u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Oštarijama. Misno slavlje predvodio je vlč. Stjepan Škvorc, a mladi su na čelu sa svojim duhovnicima pjesmom, molitvom i ponajviše ljubavlju slavili Boga. Vlč. Škvorc je u propovjedi istaknuo važnost prepoznavanja svojih osjećaja i po uzoru na Isusa dijeljenju tih osjećaja sa bližnjima, jer su nam osjećaji putokaz u borbi između dobra i zla.

Susret se nastavio u vatrogasnom domu DVD-a Oštarije razigranim i maštovitim  predstavljanjem društava. Na temu „Bogu duša“ pop Antun Luketić, duhovnik KD „Dragutin Fifka“, u mladima je nastojao pokrenuti pitanje koliko smo Božji i koliko smo se spremni za njega žrtvovati.

Nakon predavanja te ručka, koji su domaćini priredili svojim gostima, mladi su svojom kreativnošću, pjesmom, tekstom i glumom pokazali način na koji oni žive misao vodilju „Bogu duša“, u povezanosti sa Žrtvom, Euharistijom i Apostolatom.

U popodnevnim satima, u malo opuštenijoj atmosferi krenulo se u obilazak poviješću i prirodom bogatog kraja. Nakon posjeta kapelice sv. Marka u Skradniku, uputili smo se u crkvu sv. Josipa u Josipdolu gdje nas je dočekao domaći župnik vlč. Petar Šporčić. Pošli smo zatim na grob vlč. Dragutina Fifke, upalili svijeće i molitvom zahvalili na velikoj žrtvi podnesenoj za Boga i svoj narod.

Zatim smo se uputili prema Pitomom Javoru, mjestu stradavanja velikog broja Cerovničana u II. Svjetskom ratu te liniji obrane u domovinskom ratu. Nekoliko riječi mladima je uputio gosp. Srečko Jandrlić, predsjednik odbora za Pitomi Javor, uputivši okupljene križare da je Pitomi Javor mjesto na kojem je branjen Cerovnik, Josipdol i cijela Hrvatska. Mladi su uz paljenje svijeća, zapjevali križarsku himnu, čiji su stihovi odjekivali hrabrim cerovničkim krajem, da se nikada ne zaboravi podnesena žrtva.

Za kraj Nacionalnog susreta pripremljeno je euharistijsko klanjanje u župnoj crkvi Uzašašća Isusova na Cerovniku, uz pjesmu i zahvalu Bogu na svim udjeljenim milostima i mogućnostima da se ponovno bratski i sestrinski okupimo oko Kristova Križa i pokažemo tko je naša snaga.

Bog živi!

Barbara Poljak