„U križu ćeš pobijediti“ – Križarska obećanja 2017. u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu

Križarska obećanja u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u karlovcu položilo je petero mladih 24. rujna 2017. godine tijekom večernje svete mise. Kao geslo ovoga događaja uzet je citat „U križu ćeš pobijediti“ koji se odnosi na san cara Konstantina Velikog u kojem mu Krist obećaju pobijedu u znaku križa nakon čega kršćanstvo postaje ravnopravna religija u Rimskome Carstvu.

Samoj svečanosti nazočio je predsjednik Središnjeg križarskog vodstva, Darijo Burjan, kao i svi križari križarskoga društva „Mons. Marijan Radanović“ sa svojim obiteljima, prijateljima i župljanima.

Prije svete mise križari su se uputili na grob mons. Marijana Radanovića, dugogodišnjeg duhovnika Križarske organizacije te graditelja Nacionalnog svetišta svetog Josipa. Posjet grobu križari su uveličali molitvom i križarskom himnom „Zastave gore.“

Svetu misu predvodio je mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta koji je u svojoj homiliji ohrabrio mlade križare, te ih pozvao na ustrajnost u vjeri pozivajući se na riječi svetog Pavla, koje je bl. Ivan Merz često citirao, „Živjeti mi je Krist, a smrt dobitak.“

Svečana križarska obećanja položile su tri križarice Helena Kasunić, Tena Kružić i Anđela Mlačak i dvojica križara: Danijel Pavlina i Petar Vuković. U svojim obećanjima prisegnuli su na vjernost Crkvi i na život prema križarskim načelima: Žrtvi, Euharistiji i Apostolatu.

Križarsko društvu „Mons. Marijan Radanović“ u Karlovcu broji dvadesetak mladića i djevojaka križara, a ta brojka svake godine iznova raste što je pokazatelj hrabrosti u svjedočenju Krista i ljubavi prema Crkvi.

Nakon svete mise uslijedilo je druženje u pastoralnom centru Svetišta.

Bog živi!

Marta Marinović