Nacionalni susret 2018. u Gaju – „POZIV I POSLANJE KRIŽARA“

14. rujna slavi se Dan Uzvišenja Svetog Križa, kojim je Isus za sve nas pobijedio smrt. To je dan kada Križari slave svoj rođendan. Povodom toga svake godine organizira se Nacionalni susret Križara, kako bi se bratski i sestrinski u radosti ujedinjavali i učvrstili križarski duh. Ove godine čast da organizira susret na ovaj važan dan imala je župa u Gaju u kojoj ne djeluje križarsko društvo, međutim ima župnika koji je duhovnik križara i nekoliko mladih koji su uključeni u rad Križarske organizacije.

Nacionalni susret u Gaju održan je 15. rujna 2018. Okupilo se oko 50-ak mladih iz križarskih društva, a uz krizmanike iz župe, koji su iskoristili ovu prigodu kako bi održali duhovne vježbe uoči početka školske, godine bilo nas je gotovo osamdesetak. Domaćini su sve sudionike dočekali s okrepom, a na početku susreta bila je prilika za ispovijed. Zatim je uoči Svete mise uslijedila procesija kroz župno dvorište do župne crkve sv. Katarine. Misno slavlje predvodio je vlč. Stjepan Škvorc, a mladi su pjesmom, molitvom i ponajviše ljubavlju slavili Boga. Vlč. Škvorc je u propovjedi istaknuo važnost prepoznavanja svojih osjećaja i po uzoru na Isusa dijeljenju tih osjećaja sa bližnjima, jer su nam osjećaji putokaz u borbi između dobra i zla.

Susret se nastavio predstavljanjem križarskih društava čije se snimke mogu pronaći i na križarskom youtube kanalu.

Susret je nastavljen kratkim izlaganjem vlč. Škvorca te druženjem uz svjedočanstva vjere i Boga u životu križara. Lijepo je bilo vidjeti križare koji su imali hrabrosti stati pred govornicu te progovoriti o pozivu i poslanju u svom životu.

Nakon ručka, za koji su župljani svima okupljenima pripremili tradicionalni čobanac i fine kolače, uslijedile su radionice. Zamišljene su bile kao rasprava u manjim grupama kojoj je svaka grupa dobila jednu temu, a članovima unutar grupe dodijeljene su uloge u temi. Jedna od zanimljivijih uloga u temi bila je neodlučenog člana kojeg su ostali sudionici trebali pridobiti na svoju stranu. Na kraju radionica neodlučeni članovi su iznijeli tematiku kojom se njihova grupa bavila te zaključak te teme kojeg su donijeli na osnovu rasprave i rada u grupi.

Uslijedile su športske igre gdje su sudionici podijeljeni u 4 velike grupe. Kroz igre je svaki član mogao dati svoj doprinos rezultatu svoje grupe, a igre su iziskivale spretnost, domišljatost i vještu snalažljivost u prostoru. Prije svake igre grupa je pripremila foto pozu prigodne tematike. Uz ove igre, naravno da se tradicionalno (po uzoru na bl. Ivana Merza) igrao i nogomet na mjesnom igralištu.

Za kraj Nacionalnog susreta uz pjesmu je pripremljeno euharistijsko klanjanje u župnoj crkvi kao zahvala Bogu na udijeljenim milostima i mogućnostima da se ponovno bratski i sestrinski okupimo oko Kristova Križa te pokažemo tko je naš put.

Više fotografija s Nacionalnog susreta u Gaju može se pogledati na sljedećoj poveznici.

Nakon održanog Nacionalnog susreta 15. rujna 2018. u Gaju mnogi križari su poslali svoje dojmove i svjedočanstva. Hvala svima koji su se odazvali na poziv skupivši vremena i hrabrosti da svoju nutrinu iznesu na papir pa da i na taj način nastave svjedočiti. Na sljedećoj poveznici donosimo neke od poslanih poruka.

Bog živi!

Darijo Burjan