Obiteljsko križarsko ljetovanje na Dugom otoku – Luka 2018

Drugo obiteljsko križarsko ljetovanje održano je u Luci na Dugom otoku od 28. srpnja do 5. kolovoza 2018. godine. Na istom je mjestu tjedan ranije održana ljetna križarska duhovna obnova za mlade. Iako su neki križari kao mladići i djevojke već dolazili u Luku, ovo je bio prvi put da su došli sa svojim obiteljima.

U obiteljskom tjednu naglasak je stavljen na susret u obiteljskom zajedništvu, odmor od užurbane svakodnevice i usmjeravanje pažnje na odgoj djece, a bilo je vremena i za popravke na kući. Križarske obitelji sudjelovale su na svečanim proslavama župnih blagdana u Zaglavu i Luci te na svečanoj procesiji Našašća svetog Stipana luškim ulicama i klanjanju pred Presvetim oltarskim sakramentom. Otišlo se i na izlete do poznatih znamenitosti Dugog otoka Sakaruna i svjetionika na Velom Ratu, kao i do skrovite, no na svoj način posebne, plaže Prasna na središnjem dijelu otoka. Igre u moru, ribolov i sport, a posebno košarka na popularnoj luškoj rivi, uz popodnevno su drijemanje bili su neizostavni dio ovog obiteljskog križarskog ljetovanja.

Obiteljsko križarsko ljetovanje i duhovna obnova nisu samo raspored gdje nam se propisuje što ćemo raditi. Glavna značajka kvalitetnog vremena je njegova količina. U početku trebamo vremena da malo „pročavrljamo“, da se „pohvatamo“ što ima novog u životu. Vrijeme nam je također potrebno i da bismo se opustili, odvojili od svakodnevne rutine i popisa zadataka. Križari, prikupljajući različita iskustva duhovnih vježbi za parove i za obitelji, žele osmisliti autentičnu duhovnu obnovu za obitelji Crkve u Hrvata te umrežavati, trajno razvijati i podupirati obitelji izvorne hrvatske katoličke Križarske organizacije. „Uzalud ćemo vikati „živjela Hrvatska“, uzalud ćemo se nadmetati u rodoljubivim praznim frazama i hvastati se rodoljubnom politikom, ako naša politika ne bude kršćanska. Svaka pak kršćanska politika mora ići za tim da dobijemo što više kršćanskih obitelji, u kojima će bračni drugovi živjeti u nerazdruživoj vjernosti sve do smrti. Kršćanski će bračni drugovi gledati da imaju što veći broj djece i da u svojoj djeci uvijek gledaju neizmjerno dostojanstvo djece Božje.“ (Ivan Merz: Ti i ona, str. 70)

Bog živi!