Prvo obiteljsko križarsko ljetovanje i duhovna obnova u Šibeniku

Ljeto, vrijeme godišnjih odmora, odlazaka na more da „napunimo baterije“. Svima je neophodan odmor. No osim tjelesnog odmora vjerujem da nam je nekad potrebniji duševni odmor. U ovom napetom, tjeskobnom, neizvjesnom vremenu duša se umori. S tom nakanom ove je godine od 31. srpnja do 6. kolovoza u Šibeniku održano prvo Obiteljsko križarsko ljetovanje i duhovna obnova.

„Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti.“ (Mt 11,28)

„Ove godine bih želio dio godišnjeg odmora provesti na nekom mirnom mjestu sa svojom obitelji. Bilo bi dobro da ima i neka crkva u blizini da mogu koji put otići na misu kako bih se osim fizički i duhovno oporavio. Još kad bi bilo i drugih obitelji s malom djecom pa da se djeca mogu skupa igrati… a još da i cijena bude prihvatljiva…“ – u ovih nekoliko rečenica brat Tomislav Brejar, suorganizator OKLJDO-a sažeo je zamisao koja se vrtila po glavi među mladim obiteljskim križarima unatrag nekoliko godina. Nova pokoljenja križara su polako stasala, zasnovala svoje obitelji, dobila djecu, … Došlo je vrijeme da se organizira i osmisli program prilagođen mladim obiteljima u kojem bi svoje potrebne kroz razne sadržaje ostvarili i roditelji, ali i djeca. Na sudjelovanje su pozvani svi bračni parovi, bilo da još nemaju djecu bilo da ih imaju čopor, bilo da su prijatelji Križarske organizacije bilo da su supružnici otvoreni za duhovnu okrjepu.

Program je pripremljen u suradnji sa vlč. Stjepanom Škvorcom i Hrvatskom zajednicom bračnih susreta. Obiteljsko križarsko ljetovanje i duhovna obnova održana je u kompleksu katoličkog školskog centra Šibenske biskupije od 31. srpnja do 6. kolovoza 2017. godine. Na istom je mjestu prošlog ljeta održano ljetna križarska duhovna obnova za mlade.

Znakovito, OKLJDO je započeo na blagdan sv. Ignacija Loyolskog, a završio na blagdan Preobraženja Gospodinova.

Dnevni program je započinjao zajedničkom jutarnjom svetom misom koju su pjesmom i čitanjima animirali okupljeni sudionici duhovne obnove. Nakon svete mise i zajedničkog doručka sudionici su imali mogućnost za obiteljsko druženje, kupanje i odlazak na plažu. Na kupanje se išlo na nekoliko plaža u blizini (Solaris, Rezalište/Brodarica, Terraneo, Zablaće, manje skrovite plaže u okolici …) do njih je trebalo ići automobilom.

Prije ručka predviđen je termin za predavanja. Program duhovne obnove predvodio je pater Tonči Trstenjak uz dva bračna para, Mitu i Katicu „Kaju“ Klemenčić te Darka i Žaklinu Marčinković. Tijekom duhovne obnove obrađeno je 13 tema. Teme su se tokom dana održavale u 2 ili 3 navrata. Bile su koncipirane tako da sudionike pouče međusobnoj komunikaciji u svjetlu sakramenta braka. Za vrijeme tema za djecu su organizirane igraonice koje su vodile su sestre križarice Martina Masjar i Ivana Bošković.

Uoči ručka molilo se za kanonizaciju bl. Ivana Merza, a uoči večere za beatfikaciju službenice Božje Marice Stanković. Poseban dojam zajedništva izgrađivao se uz pjevanje križarske himne „Zastave gore“. Jako raduje vidjeti djecu kako od najranije dobi kroz pjesmu i igru usvajaju geslo Žrtve, Euharistije i Apostolata.

Nakon ručka vrijeme je predviđeno za popodnevni odmor, pogotovo za djecu, a u programu duhovne obnove nakon kraćeg odmora nakon ručka vrijeme je bilo predviđeno za drugi termin predavanja. Na dan Hrvatskih branitelja, Pobjede i Domovinske zahvalnosti potaknuti zajedništvom hrvatskog naroda sudionici su se okupili na zahvalnoj molitvi krunice za Domovinu. S posebnom nakanom za svu žrtvu hrvatskih branitelja te budućnost mladih u našoj katoličkoj domovini.

Predavanja članova Hrvatske zajednice bračnih susreta odvijala se po dinamičnom programu utemeljenom na iskustvu prisutnih duhovnika i bračnih parova. Budući da su se predavanja održavala u 2 ili 3 navrata (trajavši oko 1 sat) tijekom jednog dana, raspored aktivnosti u danu nije omogućavao obiteljski odmor.

Vremena je bilo i za sportske aktivnosti nakon predavanja te za ponovni odlazak na plažu do večere. Poslije večere bila je mogućnost za molitvu krunice, svetu ispovijed ili rezervni termin za treće predavanje. Velika je milost i što je jedna večer bila okrunjena klanjanjem pred Presvetim oltarskim sakramentom.

Također je bilo vremena i za večernji posjet Šibeniku. Neki su ga iskoristili za poboljšanje turističke ponude grada uz veliku podršku i radost djece.

„U ono vrijeme uze Isus sa sobom Petra, Jakova i Ivana, brata njegova, te ih povede na goru visoku, u osamu, i preobrazi se pred njima“ (Mt 17,1)

Obiteljsko križarsko ljetovanje i duhovna obnova nisu samo raspored gdje nam se propisuje što ćemo raditi. Glavna značajka kvalitetnog vremena je njegova količina. U početku trebamo vremena da malo „pročavrljamo“, da se „pohvatamo“ što ima novog u životu. Vrijeme nam je također potrebno i da bismo se opustili, odvojili od svakodnevne rutine i popisa zadataka. Križari, prikupljajući različita iskustva duhovnih vježbi za parove i za obitelji, žele osmisliti autentičnu duhovnu obnovu za obitelji Crkve u Hrvata te umrežavati, trajno razvijati i podupirati obitelji izvorne hrvatske katoličke Križarske organizacije. „Uzalud ćemo vikati „živjela Hrvatska“, uzalud ćemo se nadmetati u rodoljubivim praznim frazama i hvastati se rodoljubnom politikom, ako naša politika ne bude kršćanska. Svaka pak kršćanska politika mora ići za tim da dobijemo što više kršćanskih obitelji, u kojima će bračni drugovi živjeti u nerazdruživoj vjernosti sve do smrti. Kršćanski će bračni drugovi gledati da imaju što veći broj djece i da u svojoj djeci uvijek gledaju neizmjerno dostojanstvo djece Božje.

Bog živi!

Andrija Mihaljević i Darijo Burjan