Proslava Papina dana u ponedjeljak 13. ožujka 2017.

Drage sestre i braćo, pozivamo vas da nam u ponedjeljak 13. ožujka 2017. godine u 19:30 sati budete dragi gosti u dvorani „Vijenac“ u Zagrebu na proslavi Papina dana. Gosti predavači bit će prof. dr. sc. Stjepan Baloban i vlč. Ivica Cujzek, a glazbenim izričajem ovu akademiju upotpunit će zbor mladih župe Uznesenja BDM u Stenjevcu „Totus Tuus“. Tom će prigodom uoči akademije u 18 sati u zagrebačkoj katedrali biskup Mijo Gorski predslaviti misno slavlje na koje vas također pozivamo.

Prva proslava Papina dana u Hrvatskoj održana je na inicijativu bl. Ivana Merza u veljači 1926., a nakon Merčeve smrti Križari nastavljaju sa svečanim proslavama i uvijek nastoje prigodno obilježiti Papin dan.

Papin dan nema službeno određeni datum u godini kada se slavi nego se obično obilježava ili na datum kada je dotični Papa izabran i započeo svoj pontifikat ili uz svetkovinu svetih Petra i Pavla. Obilježava se i u drugim zemljama i biskupijama svijeta, ali na poticaj nuncijature (Papina predstavnika ili veleposlanika). U odnosu na druge zemlje Hrvatska je posebna po tome što Papin dan pokreću i organiziraju laici potekli iz naroda. Iz toga se da iščitati da „hrvatski narod voli Papu“. Na prijedlog bl. Ivana Merza Papin dan se u Hrvatskoj obilježava na datum kad je Papa izabran. Stoga se Papin dan pape Franje slavi 13. ožujka, a ove godine slavimo njegovu četvrtu godišnjicu. Križarska organizacija tom prigodom organizira svečanu akademiju na kojoj će sudjelovati uvaženi predavači:

prof. dr. sc. Stjepan Baloban – „Papa Franjo – neumorni tražitelj obnove Crkve“

vlč. Ivica Cujzek – „Papa Franjo – suradnik mladenačke radosti“

Glazbenim izričajem ovu akademiju upotpunit će zbor mladih župe Uznesenja BDM u Stenjevcu „Totus Tuus“.

Pozivamo vas stoga da nam u ponedjeljak 13. ožujka 2017. godine u 19:30 sati budete dragi gosti u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu na proslavi Papina dana te da nam se pridružite na misnom slavlju koje će se uoči akademije u 18 sati održati u zagrebačkoj katedrali. Neka ova proslava bude još jedna potvrda da su papa i papinska služba središte, temelj i princip jedinstva od prvih dana postojanja Crkve te jamstvo da Crkva Kristova bude jedna kroz sva vremena.

Radujemo se vašem odazivu te vas molimo da vijesti o ovom događaju širite kako bismo svi u zajedništvu radosno proslavili papinski rođendan pape Franje!

Vidimo se u Vijencu!

BOG ŽIVI!