Proslava Papina dana u školi

Križarska organizacija po uzoru na svog duhovnog utemeljitelja blaženog Ivana Merza uvijek nastoji prigodno obilježiti Papin dan, kako bi svjetlost Rimskog Svjetionika mogla doći do svakog vjernika. Od ove godine Križari kreću s inicijativom proslave Papina dana u školi.

Od uspostave slobodne Republike Hrvatske i obnove Križarske organizacije redovno se organiziraju svečane akademije povodom proslave Papina dana u Zagrebu u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta na Kaptolu 29a, kao i prikladno obilježavanje Papina dana u hrvatskim župama gdje djeluju križari. Na akademiji su uvijek sudjelovali uvaženi gosti predavači, a poznato je da su još od vremena bl. Ivana Merza u Hrvatskoj 1920-ih godina upravo učenici, studenti, bogoslovi i sjemeništarci revno sudjelovali na proslavama Papina dana. Ta tko može prema Papi iskazati najvjerniju ljubav nego djeca i mladež u svojoj iskrenoj bezbrižnosti. Naša je stoga obaveza i odgovornost u tome ih usmjeravati da uzor za svakodnevni život gledamo u Papi.

„U današnjoj zbrci koja vlada svijetom, gdje je teško razlikovati istinu od zablude, dobro od zla, Providnost je na goru posadila jedan svjetionik – papinstvo – koji svijetli vjekovima i svom zemljom. Budemo li se u našem apostolskom životu ravnali po tom svjetioniku, možemo biti uvjereni da nećemo udariti u klisuru i da ćemo sebe i svoj narod dovesti u luku spasenja. Ljubav i odanost prema Papi jest za život svakog vjernika od najveće i bitne važnosti, ali je isto tako bitne važnosti za sav društveni život: za život u obitelji i školi, za tisak i umjetnost, za gospodarski, politički i međunarodni život. Stoga u svemu neka nam vođa bude Papa.“ (bl. Ivan Merz)

Slavljenje Papina dana ima svoj temelj u danu kada je jedan Papa izabran za Petrova nasljednika, stoga Papin dan pape Franje slavimo 13. ožujka. Stoga ove godine Križarska organizacija ima u planu obilježiti četvrti Papin dan pape Franje u ponedjeljak 13. ožujka 2017. Od ove je godine pokrenuta inicijativa obilježavanja Papina dana u školi i svi su dobrodošli uključiti se. U nastavku se nalaze ideje za program osnovnih aktivnosti koje bi se mogle održati za vrijeme proslave Papina dana u školi:
1. Papin dan u učionici – „5 minuta za Papu“:
1a. Ukratko djeci objasniti/pročitati kako je i zašto nastao ovaj dan (kratki povijesni prikaz) te približiti djeci Papinsku službu i današnjeg Papu Franju (materijal dotupan).
1b. Pozvati djecu da tijekom dana pokušaju izraditi prigodne likovno i/ili literarne uratke. Tema je naravno vezana uz Papin dan, Papu (npr. „Papa – tko je on meni/nama“)
1c. Na kraju se pomoliti na Papine nakane (za ovaj dio pripremljene su sličice s likom Pape s jedne strane i prigodnom molitvom s druge strane koje za uspomenu ostaju svakom djetetu).
2. Papin kutak – na glavnoj oglasnoj ploči staviti plakat/sliku Pape; oko nje ostaviti prostor za dječje uratke (likovne, literarne, pjesme, poruke za Papu…).
3. Na kraju dana poslikati ploču i poslati je nama Križarima elektroničkim putem. Križari će sve takve prikupljene materijale sa svih mjesta gdje se obilježava Papin dan objediniti u kolažnu čestitku Papi.

Uz osnovni program, za koji vjerujemo da nema nikakvih zapreka da bude ostvariv u većini škola, na raspolaganju su još i sljedeće ideje:
• U sklopu nekih nastavnih satova na sam dan 13.03., možda je moguće u dogovoru i pripremi s nastavnikom/profesorom, dio sata prigodno posvetiti Papi.
• Kroz neku od izvannastavnih aktivnosti tokom godine osmisliti sadržaj za Papin dan povezan s tom izvannastavnom aktivnosti.
• Organizacija prigodne predstave, priredbe, glazbenog nastupa ili sličnog sadržaja posvećenog Papi.
• Pokušati ukrasiti školu s Papinim simbolima (male papinske zastave po hodniku, sličice i sl.).

Naravno, nisu sve ideje obavezne već napomenute i stavljene na izbor u skladu s mogućnostima. No ukoliko svaka škola ima mogućnosti proslaviti Papin dan na kakav dodatni drugačiji prigodni način time bi se zasigurno ovoj inicijativi dodala nova dimenzija. Također, materijale potrebne za proslavu Papina dana škola može zatražiti i dogovarati s Križarskom organizacijom.

Za potrebe proslave Papina dana u školi pokrenuta je i stranica na Facebooku PAPIN DAN U ŠKOLI koja je mjesto susreta i razmjene iskustva te zamisli o što vještijem i domišljatijem širenju ljubavi prema Papi!
https://www.facebook.com/Papin-dan-u-%C5%A1koli-273085306449077/

Iskreno se radujemo Vašem uključivanju u inicijativu proslave Papina dana u školi!

Središnje križarsko vodstvo