Proslava Papinog dana 2022.

„Providnost je na goru posadila jedan svjetionik – PAPINSTVO – koje vjekovima svijetli svom zemljom i pomaže razlikovati istinu od zablude, dobro od zla.“

Riječi su to blaženog Ivana Merza koje se danas čine aktualnijima nego ikada. Dok svijetom vlada sve veći nemir i nesigurnost, ne preostaje nam drugo nego okrenuti se Bogu i njegovom izabraniku kojega je odlučio postaviti na čelo Katoličke Crkve – papi Franji. S tom sviješću, Križari su i ove godine organizirali proslavu Papina dana po uzoru na bl. Ivana Merza. Kako je ove godine obljetnica izabranja pape Franje pala na nedjelju 13. ožujka, s proslavom u školama diljem Lijepe naše započelo se već u tjednu prije samog Papinog dana, a ponegdje se obilježio i nakon središnje proslave, koja je bila u nedjelju 13. ožujka.

Kao središte proslave Papinog dana, Križari su sudjelovali na svetoj misi koju je predslavio Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, mons. Giorgio Lingua. Zbog posljedica potresa koji se dogodio u Zagrebu prije gotovo dvije godine, misa je slavljena na otvorenom u župi bl. Ivana Merza u zagrebačkom naselju Špansko. Obraćajući se križarima, nuncij je u homiliji rekao: “Na vaše susrete rado su dolazili i blaženi Alojzije Stepinac i mons. Franjo Šeper, kasnije kardinal. Križari su uvijek bili svjetionik i duhovna snaga. Vaše geslo ‘Žrtva, Euharistija, Apostolat’ i vjernost Papi ostali su živi u mnogim srcima sve do danas. Vi ste tome svjedoci jer među ostalim aktivnostima tako revno svake godine organizirate svečanost Papinog dana. Kao križari odabrali ste uzeti Kristov križ kako biste bili svjetlo mladima u Hrvatskoj i nosili Kristov plamen po cijelom svijetu, sve do nakraj zemlje. Nemojte se bojati ako ste neshvaćeni.”  Na kraju svete mise, nuncij je izrekao zahvale u ime pape Franje, koji je rekao da uvijek zahvali, gdje god ide, onima koji mole za njega. Još jednom nuncij je pozvao sve prisutne da mole na Papine nakane te, prije svega, za mir.

Proslava Papinog dana ove godine je zaključena online akademijom na križarskom Youtube kanalu, gdje je prigodnu riječ uputio Darijo Burjan, predsjednik Križarske organizacije. Vlč. Matej Filipović je zatim progovorio o svom osobnom iskustvu pape Franje te je na kraju tajnica Križarske organizacije, Ivana Bošković, uputila čestitku papi Franji u ime svih Križara.