Peti nogometni kup u čast blaženog Ivana Merza održan u Španskom

Križari i župa bl. Ivana Merza surađuju već dugi niz godina, gotovo od samog osnutka župe, a kako i ne bi kad nam je velika poveznica u bl. Ivanu. U subotu 14. prosinca 2019., uoči 123. rođendana bl. Ivana Merza (16.12.1896.), u Španskom je održan peti nogometni kup u čast bl. Ivana Merza koji se obično održava o datumu Ivanova rođendana – i zemaljskog i nebeskog.

Križari, kao životno djelo bl. Ivana, od prvih dana predano rade na širenju svjedočanstva o njegovu svetu životu te proglašenju blaženim i svetim, a župa kao plod njegova uspona na nebo i uzdizanja na čast oltara u zajedništvu po njegovu primjeru hodi na putu spasenja. Bl. Ivan je veliku pozornost pridavao tjelovježbi. Ne iz razloga ljepote ili sportskih uspjeha, već iz istreniranosti da bi tijelo moglo savršeno slijediti naputke duše i biti u stanju podnositi izazove trpljenja potrebne za duhovni rast. Kroz takvo shvaćanje onda možemo razumjeti Ivanovu misao upućenu mladeži: „Nova generacija mora biti zdrava, vesela, lijepa.“ Ivan je apostolski radio želeći stvoriti sveto okruženje u kojem će se moći raditi na katoličkom odgoju omladine. Težio je svijetu u kojem neće biti izvanjskih smetnji koje sputavaju duh i odvlače njegov pogled sa Sunca.

Radi Merčevske brige o mladima križari su zajedno sa župom bl. Ivana Merza i napose župljaninom Mislavom Mišerićem pokrenuli okupljanje oko sportskih izazova. Zajedničkim snagama do sada je već organizirano pet kupova blaženog Ivana Merza u nogometu. Kup se obično organizira o datumu Ivanova rođendana – i zemaljskog i nebeskog (16. prosinca i 10. svibnja). Uoči sportskog natjecanja jedino ispravno i uobičajeno je da okupljanje započne svetom misom. Tako je bilo i ovoga puta, a svetu misu je okupljenim igračima predvodio župnik župe bl. Ivana Merza, vlč. Marko Čolak. Vlč. Marko je mladićima poručio kako za svetost duha uistinu treba njegovati zdravo tijelo.

Nakon svete mise igrači se okupljaju na igralištu te slijedi uvodna riječ o svetom primjeru blaženog Ivana i zajednička molitva za njegovu kanonizaciju. Uoči svake utakmice također je zajednička molitva igrača na središtu igrališta. Prvi kup bl. Ivana Merza održan je 16. prosinca 2017. godine i na njemu su sudjelovale četiri župne i križarske ekipe. Dosadašnjih godina se povećavao broj sudionika, a ove godine je sudjelovalo šezdesetak mladića, dok se kroz ove godine oko bl. Ivana okupilo preko stotinu mladića. Iako svi teže pobjedi i uspjehu, glavni je cilj ipak razvitak bratskih odnosa i zajedništva u vjeri. Ipak valja napomenuti da je peti kup bl. Ivana Merza u neizvjesnom finalu protiv MVP-a osvojila momčad Horvatszky gromovi predvođena kapetanom Bartulom Brajkovićem te najboljim strijelcem turnira Ivanom Klasanom. Na završetku turnira najboljim momčadima su uručene medalje s likom blaženog Ivana.

Iako rođen prije 123 godine, Ivan Merz i danas progovara katolicima, a osobito mladima. Želja nam je da mladići i djevojke u blaženom Ivanu gledaju svevremenog sveca koji će ih svojim primjerom voditi kroz svakodnevne životne izazove koje je i on sam proživljavao. „U dnevničkim zapisima blaženog Ivana kao da je ostala trajno sačuvana svjetlost duše ispunjene ljubavlju prema Kristu i Crkvi. Ta se svjetlost svaki puta iznova zapali kad zazovemo Merčevo ime, pročitamo njegove zapise, u skrovitosti mu se molimo. Blaženi nas Ivan Merz svojim primjerom poziva da budemo jednostavni i radosni u služenju Bogu i bližnjima, da radimo na svom duhovnom i intelektualnom razvoju te da i mi laici možemo biti snažno oruđe u Božjim rukama.“

Bog živi!

Darijo Burjan,
predsjednik Križarske organizacije

 

Na sljedećoj poveznici može se pronaći više fotografija s Petog kupa bl. Ivana Merza.