Euharistijsko slavlje u povodu Papina dana u zagrebačkoj prvostolnici

U povodu Papina dana euharistijsko slavlje u zagrebačkoj prvostolnici u ponedjeljak 13. ožujka predvodio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski. U koncelebraciji bilo je desetak svećenika, među kojima i tajnik Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj mons. Janusz Stanislaw Błachowiak, duhovnik Križarske organizacije rektor zagrebačke katedrale mons. Josip Kuhtić, kao i generalni postulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije mons. Juraj Batelja. Na misi se okupio i velik broj članova Križarske organizacije predvođenih predsjednikom Darijom Burjanom.

Uvodeći u slavlje biskup Gorski rekao je: „Danas se spominjemo četvrte godišnjice izbora pape Franje na Petrovu stolicu. Svojim dolaskom, svojom osobom započeo je na novi način voditi Kristovu Crkvu. Neposredan u govoru dotiče i najteže teme Crkve, poziva na dijalog, otvara nove ekumenske putove, a naviještanjem Božjeg milosrđa sve ohrabruje na povratak Bogu Ocu”. Vjernike je pozvao na molitvu za Papu. U propovijedi je podsjetio kako je Papa kao nasljednik apostola Petra princip jedinstva Crkve koju zovemo „jedna, sveta, katolička, tj. sveopća i apostolska, utemeljena na vjeri apostola. Pod vidljivim znakom Pape ujedinjene su mnoge Crkve u različitim narodima i jezicima koje Duh Sveti sabire u jednu i katoličku”. Propovjednik je naglasio kako ta briga za jedinstvo Crkve na osobit način dolazi do izražaja kod pape Franje. „Svojim djelovanjem otvara do sada neviđene putove pomirenja, nezamislive u prijašnje vrijeme, poziva na dijalog, potpuno otvoreno i iskreno susreće se s različitim predstavnicima drugih kršćanskih zajednica. Dosadašnjim koracima donio je novu ekumensku nadu”.

Papa je jamac cjelovitosti vjere, naviještanja neiskvarenog evanđelja i ispravnih odgovora na suvremene izazove. Sam Isus moli onoga tko će nastavljati njegovo djelo, svjestan kako su kušnje uvijek prisutne. To je ujedno poziv svima nama da u svojim molitvama spominjemo Svetoga Oca i njegove nakane, rekao je biskup Gorski. Ustvrdio je da „doista, suvremeni Petar i danas učvršćuje našu vjeru. No, ljubav nije popustljiva, zato su ponekad te riječi kritičke. Papa Franjo ne ustručava jasno prozvati i nas u Crkvi za nedosljedan život i one izvan Crkve za neljudska djela. Na taj način vrši svoju proročku službu u suvremenom svijetu”.

U homiliji se biskup Gorski osvrnuo i na vjernost hrvatskoga naroda Petrovu nasljedniku. Hrvatski je narod tijekom svih stoljeća svoje pripadnosti Katoličkoj Crkvi njegovao bliske veze i u najtežim trenucima ostao vjeran papi. Nebrojeni događaji pokazuju tu duboku vezu Hrvata i Svete Stolice. Uzor ljubavi i vjernosti prema Petrovom nasljedniku u Rimu u najnovije vrijeme je bl. Alojzije Stepinac. Opće je poznata činjenica: da je poslušao tadašnju komunističku vlast i odvojio hrvatsku Crkvu od zajedništva s papom, ne bi bio nepravedno osuđen. Tako je bl. Alojzije mučenik vjernosti Svetom Ocu, rekao je biskup, te je podsjetio kako je prigodom Stepinčeve beatifikacije u Mariji Bistrici 1998., sada sveti papa Ivan Pavao II. nazvao ga svojevrsnim orijentirom. Prema tom orijentiru mi se ravnamo, u toj Stepinčevoj vjeri i mi stojimo, tom vjerom molimo za papu Franju. Molimo za njega prisutnost darova Duha Svetoga, mudrost u spoznaji i jakost u djelovanju, kako bi bl. Alojzije mučenik jedinstva Crkve i vjernosti papi, zasjao svetim sjajem cijelome svijetu, rekao je na kraju.

Nakon popričesne molitve, biskup Gorski je istaknuo: „U zagovor molimo i bl. Ivana Merza, velikog ljubitelja Crkve, velikog ljubitelja Pape. Teško je naći u hrvatskom narodu osobu koja je s toliko ljubavi govorila o Crkvi i o Svetom Ocu. Molimo njegov zagovor i za našeg Svetog Oca i za sve nas. Molimo i zagovor i pomoć i našeg blaženika Alojzija Stepinca, mučenika vjernosti jedinstvu Crkvi i Svetom Ocu. Neka na nas siđe Božji blagoslov i čuva nas u zajedništvu, u jedinstvu i u vjernosti”.

Marija Belošević

Preuzeto s IKA