Papin dan proslavljen svetom misom u zagrebačkoj katedrali i svečanom akademijom u dvorani „Vijenac“

Središnje križarsko vodstvo je i ove godine 13. ožujka  organiziralo svečanu proslavu Papina dana. Proslava je započela misnim slavljem u zagrebačkoj katedrali koje je predvodio pomoćni biskup zagrebački, mons. Mijo Gorski, a nastavljena je svečanom akademijom u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta.

Prva proslava Papina dana organizirana je 1926. na inicijativu bl. Ivana Merza, koji je gajio veliku ljubav prema Papi te je tu ljubav ugradio u Križarski organizaciju, koja i nakon njegove smrti nastavlja s organizacijom Papina dana. Od 1993., kada je obnovljena Križarska organizacija, pa do danas križari organiziraju proslavu Papina dana. Proslava je svake godine sve svečanija i posjećenija, što samim organizatorima pruža veliki poticaj, jer je odlika križara ljubav prema Papi. Upravo zbog ljubavi koju križari osjećaju prema Papi, želja je potaknuti i druge da promisle o liku Pape.

Na svečanoj akademiji u centru promišljanja je bio Papa Franjo koje je proslavio četvrtu godinu pontifikata. Uz članove Križarske organizacije akademiji su se odazvali i zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, tajnik Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj mons. Janusz Stanislaw Błachowiak, delegat zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i biskupski vikar za laike preč. Marko Kovač, duhovnik Križarske organizacije mons. Josip Kuhtić, generalni postulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije mons. Juraj Batelja, povjerenik za pastoral migranata i turista Zagrebačke nadbiskupije vlč. Anđelko Katanec, župnik župe Uznesenja BDM u Stenjevcu vlč. Vjekoslav Meštrić, brojni bogoslovi kao i redovnice više redovničkih zajednica.

Program je počeo kraćim filmom koji je pripremio križar bogoslov Ivan Kerepčić, osvrtom na četvrtu godinu pontifikata pape Franje, te molitvom na nakane Pape koju je predvodio biskup Gorski. U pozdravu sudionicima skupa predsjednik Križarske organizacije Darijo Burjan istaknuo je kako su uz ovogodišnju proslavu križari inicirali i „Papin dan u školi”, podsjetivši kako su još od doba bl. Ivana Merza, koji je i inicirao proslavu u Hrvatskoj još dvadesetih godina prošloga stoljeća, upravo učenici, studenti, bogoslovi i sjemeništarci revno sudjelovali na proslavama Papina dana.

Akademiju su uzveličali i uvaženi gosti predavači, prof. dr. sc. Stjepan Baloban i vlč. Ivica Cujzek. Prof. Baloban se u svom predavanju osvrnuo na Papu Franju kao neumornog tražitelja obnove Crkve, dok je vlč. Cujzek govorio o Papi koji je suradnik mladenačke radosti. Bilo je zanimljivo promišljati o  papi Franji kroz prizmu predavača koji su u svojem predavanju približili lik Pape svim uzvanicima.

Voditelj ovog svečanog događaj bio je Petar Bilobrk, a pjesmom ga je uzveličao zbor mladih župe Uznesenja BDM u Stenjevcu „Totus Tuus“ pod ravnanjem Dalije Mock. Prvom pjesmom koju su otpjevali, Psalam 34, prisjetili smo se pape u miru Benedikta XVI. Psalam se pjevao na Trgu bana Josipa Jelačića prilikom njegova posjeta Hrvatskoj. A pjesmom Krist na žalu prisjetili smo se sv. Ivana Pavla II. Ovu je pjesmu on osobno preveo na hrvatski jezik kao dar Hrvatima.

S Akademije je papi Franji upućena brzojavna čestitka koju je pročitala tajnica Križarske organizacije, Ivana Bošković, te ju uručila tajniku Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj, mons. Januszu Stanislawu Błachowiaku. Mons. Błachowiak se okupljenima na Svečanoj akademiji obratio s nekoliko riječi pozvavši na molitvu za papu Franju, a nakon njega nekoliko prigodnih riječi uputio je preč. Marko Kovač, delegat zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.

U vremenu kada se riječi Pape izokreću te kada se on doživljava i promatra kroz poglede medija koji često prikazuju liberalniju sliku pape, ova akademija je od velike koristi. Važno je Papu vidjeti u ispravnom svjetlu kako bi se njegove riječi jasnije razumjele te kako ih se ne bi interpretiralo na krivi način. Također, ova je proslava potaknula vjernike katolike, da ne zaborave moliti za svoga pastira te da šire ljubav i zahvalnost prema Papi.

Više fotografija sa svečane proslave Papina dana može se pogledati u albumu na Facebook stranici Križarske organizacije.

Bog živi!

Marija Vuković