Održana je Glavna godišnja skupština Križarske organizacije

U subotu 26. svibnja 2018. godine u Zagrebu je održana Glavna godišnja skupština Križarske organizacije. Skupštini su prisustvovali križari iz raznih društava iz cijele Hrvatske, Zagreba, Virovitice, Karlovca, Josipdola, Cerovnika i Požege.

Program je započeo zajedničkom molitvom i križarskom himnom „Zastave gore“ te vođeni Duhom Svetim započeli smo raspravu o radu i aktivnostima Križarske organizacije tijekom prethodne godine. Članovi Središnjeg križarskog vodstva u svojim su izvještajima podsjetili na važne događaje na kojim su Križari sudjelovali, a posebno na one koje je organizirala Križarska organizacija. Nakon izvještaja članova vodstva, prisutni predstavnici društava izglasali su novo vodstvo. Uži sastav SKV-a ponovo je izabran na dužnosti. Tko je brat Darijo Burjan izabran za predsjednika, a brat Matej Masjar za dopredsjednika. Tajnički mandat produžen je sestri Ivani Bošković, a blagajnički mandat sestri Tei Balint.

Predstavnici svakog društva, koji su prisustvovali na skupštini, podnijeli su izvješća o događajima na kojima su sudjelovali članovi društva i o radu svakog društva. Dani su prijedlozi za poboljšanje rada društava i križarske organizacije općenito.  Tijekom Skupštine najavljeni su planovi rada u narednoj godini, a svi smo pozvani na zalaganje, molitvu i rad na napretku i proširenju Križarske organizacije. Najavljena je i ljetna duhovna obnova koja će se ove godine održati u Luci na Dugom otoku u dva termina. Prvi termin je za srednjoškolce i studente, a drugi termin je za križarske obitelji s djecom.

Predstavljena je novoizrađena križarska internetska stranica koja će uskoro izaći na svijetlo dana. Također se raspravljalo o Priručniku za rad križarskih društava te važnosti njegove izrade, kao i o časopisu Križ te su dani prijedlozi za uvođenje dodatnih članaka i zanimljivosti u časopis.  Brat Darijo Burjan osvrnuo se na Ivana Merza i kako nam on treba biti uzor u žrtvovanju za Križarsku organizaciju jer: „Kad Gospodin bira onda te poziva, kad te poziva onda te šalje, a kad te šalje onda je s tobom“. Ovu godinu možemo nazvati godinom Ivana Merza te se trebamo učiti biti sličniji Merzu u svim izazovima koji su pred nama, kako bi se proučavajući Merza približili Kristu.

Nakon same Skupštine svi prisutni uputili su se u kapelicu Nadbiskupijskog bogoslovnog sjemeništa gdje je rektor Bogoslovije Anđelko Košćak predvodio euharistijsko slavlje na kojem smo zahvalili Gospodinu na svemu učinjenom u prošloj godini i zamolili ga da bude uz nas i nadalje kako bismo uz Njegovu pomoć i zagovor naših križarskih uzora živjeli naše križarsko geslo. Po završetku euharistijskog slavlja nastavili smo druženje okupljeni na ručku na Kaptolu te tako i završili okupljanje na Godišnjoj skupštini.

Skupština je dala kvalitetne smjernice za daljnji rad Križarske organizacije, a zajedništvo, molitva i razgovor ispunili su dan. Neka nam svima Gospodin podari snage kako bismo ustrajali u našem križarskom pozivu te radili za napredak naše Križarske organizacije, a time i napredak Domovine i Crkve. Molimo zagovor križarskih uzora u tome kako bismo svi vidjeli da u nama Bog živi!

Više fotografija može se pogledati na poveznici.

Tea Balint