Otkrivanje spomen ploče sluzi Božjem biskupu Antunu Mahniću

Ove se godine obilježava 120. obljetnica od kako je sluga Božji Antun Mahnić postao krčkim biskupom i započeo svoje pastirsko djelovanje, ne samo na području svoje otočne biskupije, već i šire. U godini spomenute obljetnice, Krčka biskupija i Postulatura sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića, u nedjelju 3. prosinca žele postaviti spomen ploču u kapeli Bezgrešne u crkvi sv. Franje Ksaverskog na Ksaveru, gdje je nekoć počivalo tijelo sluge Božjega.

Naime, sluga Božji preminuo je na glasu svetosti u Zagrebu, 14. prosinca 1920. godine i bio je pokopan u kanoničkoj grobnici na Mirogoju. Zbog okupacije Krka u to vrijeme i zbog tadašnjih lokalnih vlasti, biskup Mahnić nije mogao biti pokopan u katedrali u Krku.

Godine 1929. zbog osobne povezanosti sa slugom Božjim, franjevci trećoredci u svojoj crkvi na Ksaveru grade posebnu kapelu u kojoj će biskupovo tijelo počivati sve do 2002. godine.

U više navrata su krčki biskupi molili franjevce da im dozvole prenijeti zemne ostatke biskupa Mahnića u Krk, no to nije bilo realizirano sve do studenog 2002. kada je, njihovom dobrohotnošću tijelo preneseno i danas se nalazi u krčkoj katedrali.

U znak zahvale franjevcima te na trajni spomen za buduće naraštaje, da je u crkvi sv. Franje Ksaverskog bio grob nadahnitelja i vođe Hrvatskog katoličkog pokreta, oca katoličkog đaštva i pastira svetog života koji je oduševio mnoge (bl. Ivana Merza, sl. Božju Maricu Stanković), krčki biskup Ivica Petanjak otkrit će spomen ploču za vrijeme mise u nedjelju 3. prosinca s početkom u 18 sati.

izvor: www.ika.hr