Slaviti Papin dan znači slijediti Papu u ljubavi – Papin dan 2020.

Proslava Papina dana održana je 13. ožujka 2020. godine, na dan kada je prije sedam godina za poglavara Katoličke Crkve odabran kardinal Jorge Mario Bergoglio. Uzevši papinsko ime Franjo ukazao je na osobitu posvećenost svima onima na marginama društva, malenim i nezaštićenima, zaboravljenima i ožalošćenima.

Samom proslavom Papina dana želi se iskazati vjernost i zahvalnost papi Franji za sva djela, molitve i žrtve koje čini za sve ljude svijeta. Upravo zbog toga, Križarska organizacija već je tradicionalno pripremala proslavu ovogodišnjeg Papina dana koja je trebala okupiti članove organizacije i ostale vjernike najprije na zajedničkom euharistijskom slavlju, a potom i na svečanoj akademiji. Na akademiji su vlč. Jakov Rađa i vlč. Željko Tanjić trebali sa svima okupljenima podijeliti svoja promišljanja o papi Franji, evangelizaciji i aktualnostima u djelovanju našeg Pape. Svojom pjesmom akademiju je trebao uveličati zbor mladih „Totus Tuus“ iz župe Uznesenja BDM u Stenjevcu pod vodstvom Dalije Mock. Nažalost, zbog situacije s kojom je cijeli svijet trenutačno suočen u borbi protiv virusa COVID – 19, radi prevencije i očuvanja zdravlja, svečana akademija morala je biti odgođena.

Ipak, okupili smo se u Zagrebačkoj katedrali, na misnom slavlju te u zajedništvu pred Gospodinom uputili svoje molitve za papu Franju, njegovo djelovanje, ali i cijelu Crkvu. Misno slavlje predvodio je generalni vikar zagrebačke nadbiskupije i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Tomislav Subotičanec uz koncelebraciju mons. Josipa Kuhtića, duhovnika Križarske organizacije i rektora zagrebačke katedrale te mons. Janusza Stanislawa Błachowiaka, savjetnika Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj. U propovijedi nam je mons. Subotičanec poručio kako slaviti Papin dan znači slijediti Papu, vjerno slijediti njegove stope u ljubavi prema Bogu, ali i u ljubavi prema čovjeku i svemu stvorenome.“

Na kraju misnog slavlja svim okupljenim vjernicima obratio se predsjednik Križarske organizacije Darijo Burjan te je pročitao čestitku upućenu papi Franji za sedam godina vodstva Katoličke Crkve. Tom čestitkom izriče se zahvalnost papi Franji za sve učinjeno, ono poznato, ali i ono ljudima nepoznato te se upućuju riječi ohrabrenja za sve ono što tek dolazi. Čestitka je potom uručena mons. Janusza Stanislawa Błachowiaka koji je pozdravio sve okupljene vjernike iskazavši svoju radost što već četvrtu godinu sudjeluje na proslavi Papina danu u Hrvatskoj te je obećao predati čestitku Svetom Ocu.

Također nas veseli da se proslava PAPINA DANA U ŠKOLI odvijala prema planu. Već tokom tjedna, a posebno od jutra petka 13. ožujka dolazili su pozitivni odjeci i povratne informacije iz učionica i škola. Jako veseli vidjeti kako djeca iz godine u godinu pronalaze inovativne načine u maštovitom iskazivati te širenju ljubav prema Papi. Ove se godine u proslavu Papina dana uključilo još više škola ujedinivši tako nekoliko tisuća iskrenih dječjih srdaca u molitvi na nakane pape Franje i svjedočenju najiskrenije ljubavi prema Svetom Ocu. Kako su izgledale ovogodišnje proslave Papina dana u školi možete provjeriti na službenoj Facebook stranici PAPINA DANA U ŠKOLI.

Ovogodišnja proslava Papina dana nešto je drugačija nego što smo možda naviknuli, ali smo uvjereni kako je i to situacija koju možemo iskoristiti za duhovni rast. Neka sve naše svakodnevne žrtve i odricanja budu prikazane za napredak i rast Katoličke Crkve, svih vjernika, ali i za cijeli svijet da nas dragi Bog što prije izbavi iz svih kušnji bolesti, smrti, patnje i usamljenosti. S nadamo da se sljedeće godine vidimo na potpunoj proslavi Papina dana sve vas pozdravljam našim križarskim pozdravom:

Bog živi!

Ivana Bošković