„Milošću Božjom, jesam što jesam!“ – mlada misa vlč. Tomislava Dokoze

U nedjelju, 7. srpnja 2019. godine vlč. Tomislav Dokoza služio je svoju mladu misu u župi sv. Leopolda Mandića u Požegi.

U Tomislavovu srcu dugo se razvijala čežnja za duhovnim pozivom. Od malih nogu aktivno je sudjelovalo u životu župne zajednice kao ministrant, a kasnije i kao križar te je bio uključen u brojne aktivnosti župne zajednice. Završio je Fakultet elektrotehnike u Osijeku, a zatim se odlučio na svećeništvo te odlazi u bogosloviju. Svoju formaciju započeo je u Zagrebu, a nastavio u Rimu zajedno s ovogodišnjim mladomisnikom Matejom Filipovićem. Za svećenike su zaređeni 22. lipnja 2019. godine u požeškoj katedrali.

Za mladu misu vlč. Tomislav pripremao se zajedno sa svojom župnom zajednicom, obitelji i prijateljima kroz trodnevnicu. Prvi dan trodnevnice misu je predslavio preč. Mario Sanić, župnik iz Velike gdje je Tomislav imao svoj đakonski praktikum. Drugi dan trodnevnice misu je predslavio požeški biskup mons. Antun Škvorčević u Katedrali gdje je obilježena uspostava Požeške biskupije. Treći dan trodnevnice misu je predslavio vlč. Marijan Pavelić.

Prije same mlade mise župna zajednica, kao i Tomislavova obitelj i prijatelji okupili su se u njegovoj obiteljskoj kući gdje je Tomislav primio roditeljski blagoslov te su mu svoju riječ uputili njegova sestra Magdalena i brat Ivan. Uslijedila je procesija prema župnoj crkvi u kojoj su se do crkve pjevale prigodne pjesme. U procesiji su sudjelovali mnogobrojni svećenici, bogoslovi, obitelj i prijatelji te župna zajednica i križari koji su nosili narodne nošnje.

Na početku misnog slavlja sve okupljene pozdravio je župnik vlč. Jozo Jurić te je uputio svoju riječ svima okupljenima, a posebno Tomislavu. Na mladoj misi propovijedao je vlč. Željko Nestić iz Zagrebačke nadbiskupije u kojoj je ohrabrio Tomislava te ga potaknuo na ustrajnost u njegovom svećeničkom pozivu te iskazao svoju radost, ali i radost cijele župne zajednice zbog njegovog „Evo me!“ Gospodinu.

Nakon propovijedi uslijedio je svečani prinos darova u kojem su sudjelovali Križari u narodnim nošnjama. Na kraju misnog slavlja Tomislav je izrekao veliko hvala svojoj obitelji, posebno mami Milki i tati Antunu te sestri Magdaleni i bratu Ivanu. Posebnu zahvalnost izrekao je za veliki dar koji je Bog dao njemu, njegovoj obitelji, ali i nama križarima, a to je naš Luka, Tomislavov brat koji se zajedno s nama i cijelim nebom radovao ovom danu i mladoj misi.

Tomislav je izrekao svoju zahvalu svim ljudima koji su na bilo koji način sudjelovali u njegovom životu te samoj organizaciji mlade mise. Po završetku mlade mise uslijedio je mladomisnički blagoslov roditelja, obitelji, rodbine i prijatelja.

Našem dragom prijatelju, bratu križaru i sada svećeniku Tomislavu želimo ustrajnost u svećeničkom pozivu, puno strpljenja i hrabrosti u obavljanju dužnosti koje se nađu pred njim te ljubavi za sve bližnje. Neka mu njegovo mladomisničko geslo uvijek bude ohrabrenje na njegovom putu: „Milošću Božjom jesam što jesam.“. Dragi Tomislave, u našim si molitvama i srcima.

Više fotografija može se pronaći na sljedećoj poveznici.

Bog živi!

Leona Šunjo i Ivana Bošković