„Kršćanin je glas Božjeg milosrđa“ – Dan Marice Stanković 2016.

Kao i mnogih godina do sada, 8. listopada obilježen je dan Službenice Božje Marice Stanković koja Križarima daje duboki pečat. Obilježavanje toga dana započeli smo na Ksaveru, okupljanjem u kući Suradnica Krista Kralja čija je utemeljiteljica i voditeljica bila upravo sestra Marica.

a008_20161008_1510092

a040_20161008_155403b

Suradnice su nas radosno dočekale, a riječi dobrodošlice uputila nam je voditeljica svjetovne ustanove, Blanka Pavlović. Progovorila je o Maričinu životu ispunjenom milošću te tako upravo u ovoj godini milosti najavila obilježavanje godine Marice Stanković. Kao znak obilježavanja godine Službenice Božje Marice Stanković i sjećanja na ovaj dan, svi prisutni dobili su knjižicu Maričinih misli i poticaja „Kršćanin je glas Božjeg milosrđa“. Kuću Suradnica Krista Kralja također su posjetili župljani Donje Voće, mjesta u kojemu je Marica neko vrijeme živjela i djelovala. Prigodnim riječima obratio se i župnik iz Donje Voće koji je naglasio kako je Marica u njihovom mjestu ostavila velik i poseban trag te svake godine rado posjećuju mjesta koja su povezana s Maricom i njenim djelovanjem.

a057_20161008_162834b

a072_img_9934

Poslije uvodnih riječi, uslijedila je okrijepa i druženje sa domaćinima nakon čega smo se uputili na groblje Mirogoj. Budući da se 8. listopada obilježava Dan Neovisnosti Republike Hrvatske zaustavili smo se na grobu prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana. Kratko smo se pomolili i zapalili svijeću. Nakon njegovog, posjetili smo grob Marice Stanković na kojem nam se obratio predsjednik Križarske organizacije Darijo Burjan. Također, o njenom životu govorila je i sestra Tea Balint podsjetivši nas na patnju i nepravdu koju je Marica Stanković strpljivo podnosila te naglasila kako bi njen primjer trebali slijediti u vlastitom životu. Na njenom grobu zapjevali smo nama i njoj dragu pjesmu „Kriste, u tvoje ime“. Osim na Maričinom grobu, zapalili smo svijeću i na grobu dr. Ivana Protulipca, prvog križarskog predsjednika te smo zapjevali pjesmu koja mu je bila posebno draga, križarska himna. Također smo se zaustavili i kratko pomolili na grobu dr. Lava Znidarčića. Proslava dana Marice Stanković zaključena je svečanim misnim slavljem u katedrali koji je predvodio krčki biskup u miru Valter Župan, a svojim pjevanjem učinio ju je svečanijom župni zbor iz Donje Voće.

a089_20161008_185409

Bog živi!

Helena Tomić i Ana Rajnović